Αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,39% και να βρίσκεται στις 880,86 μονάδες με την αγορά να ακολουθεί τις Διεθνείς αγορές οι οποίες και σήμερα υποχωρούν καθώς η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας συντηρεί τη νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών με επίκεντρο την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες που έδειξαν να φρενάρουν το ράλι των τελευταίων ημερών, για να διευρύνουν τα κέρδη τους εν μέσω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης που συμβάλλει στις ενεργειακές ελλείψεις σε μεγάλες οικονομίες. Εκτός της ενεργειακή κρίσης που χτυπάει την Ευρώπη οι επενδυτές εστιάζουν ξανά στην αγορά την Κίνα και ειδικά την ομολογιακή αγορά με την China Evergrande Group να χάνει τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων μέσα σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους της αγοράς για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Πλέον οι επενδυτές κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες στο τέλος των 30ημερων περιόδων χάριτος, καθώς η Evergrande προσπαθεί να διευθετήσει υποχρεώσει που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, ομόλογα συνολικού ύψους 101,2 δισ. δολαρίων που έχουν εκδώσει άλλες κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης λήγουν το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv, και ήδη η αγορά «βλέπει» περισσότερες χρεοκοπίες, στην περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στο ζήτημα της ρευστότητας με αποτέλεσμα να έχουμε την κατακόρυφη αύξηση/επιβάρυνση του China Junk Bonds Index-, που σημαίνει πρακτικά στενά stop losses, είτε αφορούν θέσεις αγοράς είτε πώλησης.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στο επίκεντρο των επενδυτών θα βρεθούν τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στις ΗΠΑ, εφόσον ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου από Τετάρτη και ενδεχομένως να επηρεάσουν ολόκληρο τον κλάδο Παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, δημοσιεύουν αποτελέσματα οι BlackRock (Τετάρτη), JP Morgan (Τετάρτη), Bank of America, Morgan Stanley (Πεμπτη), Wells Fargo (Πεμπτη), Citigroup (Πεμπτη) και Goldman Sachs (Παρασκευή). Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η πλησιέστερη αντίσταση στις 895 και οι αμέσως επόμενες στις 900 – 902, 905, 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 890 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών).

Αν χαθεί και η στήριξη στις 883 (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών), δεν αποκλείεται οπισθοχώρηση προς τις 874, 864 και 857 – 850 μονάδες (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2184 (gap) και 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 – 2240 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,46% ο Σαράντης, Coca Cola, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ είναι οι μόνες μετοχές που σημειώνουν ήπια άνοδο ενώ σε αρνητικό έδαφος και με την μεγαλύτερη πτώση η Βιοχάλκο με 2,31% με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Πειραιώς και Motor Oil να υποχωρούν με απώλειες άνω του 1% και την Ελλάκτωρ, Εθνική, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να σημειώνουν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Δείκτη NPE 7,3% ανακοινώνει η Eurobank – Η ΕΤΕ «κλείνει» το Frontier

Πιο ενισχυμένη από ποτέ η βρετανική Jet2 στην Ελλάδα για την τουριστική σεζόν του 2022 (pic)

Πετρέλαιο: Μικρή – αλλά παροδική – υποχώρηση από τα υψηλά τριετίας και νέα άνοδος προς τα $84