Αγορές

Χ.Α: Προσπάθεια διατήρησης της ανόδου

  • Χρήστος Λαΐνας


Πάντως, αν και η αγορά είχε τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της σε θετικά εδάφη, δεν έδωσε το σύνθημα της αλλαγής του κλίματος σε μια περίοδο που τα πισωγυρίσματα είναι συχνά και με τους τίτλους να εναλλάσσονται σε ένα "παιχνίδι ρόλων" καθημερινά

Η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών που είναι και η τελευταία του Φεβρουαρίου ξεκινά με τον Γενικό δείκτη στις 787,43 μονάδες μετά την άνοδο κατά 1,63% που κατέγραψε στην χτεσινή συνεδρίαση με τους αγοραστές να καταφέρνουν μετά από δυο εβδομάδες συσσώρευσης να κλείσουν την αγορά κοντά στα υψηλά ημέρας μέσα από μια συνεδρίαση όπου το κύριο στοιχείο ήταν η υψηλή μεταβλητότητα και ο μέτριος τζίρος.

Πάντως, αν και η αγορά είχε τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της σε θετικά εδάφη, δεν έδωσε το σύνθημα της αλλαγής του κλίματος σε μια περίοδο που τα πισωγυρίσματα είναι συχνά και με τους τίτλους να εναλλάσσονται σε ένα “παιχνίδι ρόλων” καθημερινά για τη διατήρηση σε ένα στενό εύρος διακύμανσης. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ειδικά ο τραπεζικός κλάδος το τελευταίο διάστημα δείχνει έντονη δραστηριότητα, τόσο με την Alpha Bank και την τιτλοποίηση ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, όσο και με την Εθνική, η οποία προχωρά τη συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Όσον αφορά την συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner Capital Management LP, πιστωτικά θετική την κρίνει σε ανάλυση της η Moody’s. Επισημαίνει ότι θα συμβάλει στη μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της Ελληνικής Τράπεζας και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης “Galaxy”, έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Ο Οίκος εκτιμά ότι η όποια σημαντική οργανική μείωση των NPEs θα καθυστερήσει, δεδομένης της πανδημίας, κάνοντας απίθανο τον στόχο να φτάσει η Τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τα τέλη του 2022. Παράλληλα η Fitch τονίζει πως “με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ‘Galaxy’ το β’ τρίμηνο του έτους, η Alpha Bank θα καταφέρει να ‘αποσυνδέσει’ έως και 10,8 δισ. ‘κόκκινων’ δανείων από τον ισολογισμό της, ενώ εκτιμά ότι θα μειώσει δραστικά τον δείκτη ΜΕΑ σε ποσοστό περίπου 24%, από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020” ενώ η Standard & Poors κάνει λόγο για “συναλλαγή-ορόσημο” που εξυγιαίνει τον ισολογισμό της Alpha Bank, ενώ χαρακτηρίζει ως απολύτως διαχειρίσιμη την επίπτωσή της συναλλαγής στους κεφαλαιακούς δείκτες της Τράπεζας.

Χτες είχαμε την ανακοίνωση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων Δ τριμήνου και Έτους 2020 των Ελληνικών Πετρελαίων με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα 77 εκατομμύρια ευρώ στο Δ’ Τρίμηνο. Αντίστοιχα, τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 333 εκατομμύρια ευρώ και τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αλλά και τις προοπτικές του Ομίλου, πρότεινε προς τη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος ύψους €0,10 ανά μετοχή. Στην σημερινή συνεδρίαση τώρα τεχνικά οι 786 και 773 μονάδες είναι τα δύο βασικά μας επίπεδα, σε επίπεδο Γενικού δείκτη όπου όταν δούμε μία διάσπαση, με κλείσιμο, ενός εκ των δύο, θα δούμε και ανάλογη κίνηση. Στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης οι 1.843 και οι 1.863 μονάδες είναι τα δύο βασικά επίπεδα με τις 1.870μονάδες να είναι το ‘stop’ στο ‘short’, σε ωριαίο κλείσιμο ενώ στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών οι 467 μονάδες είναι τo ‘make or break’.

Διαβάστε ακόμη:
Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρους 3,5 δισ. ευρώ

«Τοπ luxury προορισμό της Μεσογείου» θέλει το Πόρτο Καρράς έως το 2025 ο Ιβάν Σαββίδης (pics)

ΕΤΕ: Ομόφωνα υπέρ της πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

Απόρρητο Απόρρητο