Η τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου είναι και η τελευταία ημέρα πληρωμών του 2020. Τέλη κυκλοφορίας, 6η δόση ΕΝΦΙΑ, 8η δόση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ επιχειρήσεις, ΦΜΥ, δόσεις ρυθμίσεων είναι μερικές μόνον από τις φορολογικές υποχρεώσεις -ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι όποιες ασφαλιστικές ή δανειακές και τυχόν άλλες ακόμα λήγουν σήμερα.

Όποιος αμελεί ή αδυνατεί να εκπληρώσει μέχρι σήμερα έστω και μία από αυτές τις υποχρεώσεις, κινδυνεύει να πληρώσει με προσαύξηση -έως και στο διπλάσιο- ό,τι βγει σε καθυστέρηση. Ή, ακόμα χειρότερα ίσως, από την επόμενη κιόλας ημέρα να καταστεί ληξιπρόθεσμος και «ανοικτός» σε κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Και οι πληρωμές αυτές μετράνε στα έσοδα του 2020, όπου κανονικά ανήκουν. Για το μήνα Φεβρουάριο πάντως, έχουν προϋπολογιστεί να μπουν στα κρατικά ταμεία 3,574 δισ. ευρώ από φόρους. Οι εισπράξεις όμως περνούν από τις «συμπληγάδες» του lockdown στόχο, καθώς το δημόσιο εισπράττει λιγότερα ενώ δαπανά πολλαπλάσια σε μέτρα στήριξης.

Ο Ιανουάριος έδειξε πως οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πληρώσουν εγκαίρως τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Παρά το απαγορευτικό στις αγορές, τον Ιανουάριο εισπράχθηκε το 96,2% του ΦΠΑ που αναμενόταν –πλην καυσίμων φυσικά ή και άλλων τομέων που λόγω απαγόρευσης περιορίστηκαν.

Αλλά κι τα νοικοκυριά πλήρωσαν το 95,5% όσων προϋπολογίζονταν ως από την προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Αντιθέτως δεν πληρώθηκε όμως το 25,3% όσων αναμένονταν από την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώνουν χωρίς ακόμα να εισπράξουν τα νοίκια τους ή τις αποζημιώσεις από το Κράτος.

Με αυτά τα δεδομένα, η 26η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα για:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: από αύριο, η πληρωμή τους θα κοστίζει το διπλάσιο! Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να προβεί και σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία (ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων)

• 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των δηλώσεων 2020

• 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2020

• ΦΠΑ Ιανουαρίου για επιχειρήσεις με διπλογραγικά (γ΄κατηγορίας)

• Πληρωμές δόσεων που λήγουν σήμερα. Ωστόσο παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Φεβρουαρίου 2021 μετά το τέλος ων καθορισμένων δόσεων του προγράμματος, για εργαζομένους στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που έκλεισε.

Παράταση έως 30 Ιουνίου πήραν πάντως οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 και είχε μεταφερθεί για 26/2/2021. Μέσω δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν καλύψουν και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των παιδιών το 2020, όπως π.χ. σπίτια ή αυτοκίνητα. Και επειδή παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα πρέπει να υποβληθούν:

• Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά περασμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

• Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, από τον φορέα που έχει την υποχρέωση. Θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

• Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η σχετική βεβαίωση εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.

• Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι είναι οι κληρονόμοι του.

* Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

Επιπλέον, μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου:

• έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, ή και να αλλάξουν όμως την απόφασή τους. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

• οριστικοποιείται από τον διαχειριστή ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb), η εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής,

• πραγματοποιείται η υποβολή από νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2019 στην Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη:

Το… ξημέρωμα του αρχηγού των Καραμανλικών, η επιστροφή του Θωμά και οι περιπέτειες του Μπουτάρη

«Τοπ luxury προορισμό της Μεσογείου» θέλει το Πόρτο Καρράς έως το 2025 ο Ιβάν Σαββίδης (pics)

Diorama II: Όλο το σχέδιο για το δεύτερο fund της DECA