Επιχειρήσεις

ΕΤΕ: Ομόφωνα υπέρ της πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Με τη νέα συμφωνία το CVC αποκτά το 90% της ασφαλιστικής εταιρείας, προσφέροντας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ - Αντιδράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπέρ της πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC φέρεται να τάχθηκαν ομόφωνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, με τη συμφωνία να επικυρώνεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μετά και τη γνωμοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί το ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να μην συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση – λόγω κορωνοϊού, άλλωστε, τα διοικητικά συμβούλια έχουν… πυκνώσει μιας και δεν απαιτείται φυσική παρουσία – εντούτοις όλα τα μέλη φαίνεται να έχουν δώσει το «πράσινο» φως, προκειμένου να κλείσει το deal με τους Αμερικανούς, με τις όποιες ενστάσεις – κυρίως όσον αφορά στο τίμημα – να έχουν καμφθεί.

«Η αποτίμηση για το 100% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ υπολογίζεται σε περίπου 470 – 480 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό προκύπτει βάσει μιας σειράς παραγόντων και όχι μόνον από μεμονωμένα οικονομικά στοιχεία», σχολιάζουν πηγές της αγοράς που παρακολουθούν τις σχετικές συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το CVC εμφανίζεται να έχει προσφέρει για το 80% της εταιρίας 390 εκατ. ευρώ + 60 εκατ. ευρώ προκαταβολικά ως προμήθεια για την πώληση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (για ένα διάστημα μεταξύ 10 και 15 ετών) από το δίκτυο της ΕΤΕ.

Με τη νέα συμφωνία το CVC αποκτά το 90% της ασφαλιστικής εταιρίας, προσφέροντας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, οπότε η ΕΤΕ ολοκληρώνει την πώληση χωρίς ζημιά στα βιβλία της.

Η οριστικοποίηση της απόφασης του ΔΣ και κατά συνέπεια της συμφωνίας με το CVC αναμένεται εντός του Μαρτίου, όταν τοποθετηθεί επισήμως το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40% της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει αναθέσει στην Barcleys την αξιολόγηση της πρότασης του CVC.

Aπό την πλευρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, με ανακοίνωσή του εστιάζει στην ομόφωνη απόφαση «μετά, μάλιστα, από την επικύρωση της συνταγματικότητας του Νόμου για τη μη αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων», τονίζοντας πως «εμείς πάλι δεν θεωρούμε ότι θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ξεπούλημα τέτοιας μορφής και έκτασης».

Επαναλαμβάνει δε, ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των Ιδίων Κεφαλαίων της (Book Value) αντί 324,7 εκατ. ευρώ. «Η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας μας (….). Τα οικονομικά στοιχεία, τόσο από την πώληση της AXA στη Generali, όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife, δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρους 3,5 δισ. ευρώ

«Τοπ luxury προορισμό της Μεσογείου» θέλει το Πόρτο Καρράς έως το 2025 ο Ιβάν Σαββίδης (pics)

Το… ξημέρωμα του αρχηγού των Καραμανλικών, η επιστροφή του Θωμά και οι περιπέτειες του Μπουτάρη