Ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,36%, στις 911,75 μονάδες, με την αγορά όμως να χάνει την πρωινή ορμή της και τα υψηλά των 919 μονάδων μετά την αναβάθμιση της Παρασκευής που μας πέρασε από την S&P κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ- προηγουμένως. Μάλιστα, το βλέμμα ήταν στραμμένο στις εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία, οι οποίες και εκεί εξέπληξαν, αφού αναμένει ανάκαμψη το τρέχον έτος κατά 4,9%, δηλαδή κοντά στο θετικό σενάριο του ελληνικού προϋπολογισμού. Αναλυτικά ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, βλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση επωφελείται από σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε πτωτική τροχιά το χρέος έναντι του ΑΕΠ. Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα με την εξέλιξη αυτή να αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης o οποίος σημειώνει άνοδο 1,53% η Πειραιώς με 24,12% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν η Alpha Bank με 3,88%, η Βιοχάλκο με 3,17%, τα ΕΧΑΕ με 3,13% και η Aegean με 3,02% με την Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε πτώση η Ελλάκτωρ, Coca Cola και Σαράντης. Τεχνικά, η παραμονή του ΓΔ με κλεισίματα υψηλότερα των 893 μονάδων, αφήνει περιθώρια για αναρρίχηση προς τις 908, με απώτερο στόχο τις 950 μονάδες. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 869 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη ότι συνέχισε να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2140 μονάδων. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στις 2200 – 2240 μονάδες (gap). Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2101 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Μητσοτάκη – Στουρνάρα στις 14:00 στην Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δισ. στο α’ τρίμηνο – Ποιοι φόροι στήριξαν τα έσοδα

Γιατί συμφέρει πια τους επαγγελματίες να… κόβουν αποδείξεις