Έντονο πτωτικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 1,43% και να βρίσκεται στις 885,70 μονάδες με την αγορά να ακολουθεί το πτωτικό άνοιγμα των διεθνών αγορών που υποχωρούν μετά την χτεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν χθες.

Μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις όπου η αγορά δεν μπόρεσε να “πατήσει” τις 900 μονάδες, με την συναλλακτική δραστηριότητα και τον τραπεζικό κλάδο να είναι οι αδύναμοι παράγοντες της αγοράς, στην σημερινή συνεδρίαση οι πωλητές από την έναρξη της έχουν τον πρώτο λόγο, με τις ρευστοποιήσεις να αφορούν σχεδόν το σύνολο του ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δεν έχουμε καμία μετοχή με θετικό πρόσημο.

Όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα οι συναλλαγές έχουν καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να συνεχίζει να αδυνατεί να ενεργοποιήσει τις αγοραστικές δυνάμεις που θα αυξήσουν και τους τζίρους και θα ανακόψουν την πτωτική της πορεία. Η επενδυτική απραξία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των συνεδριάσεων από τις 14 Ιουνίου είναι μεταξύ 20 – 30 εκατ. τεμαχίων καθημερινά, μια εικόνα που είχαμε να δούμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος κινούνταν στα αχαρτογράφητα ύδατα της πανδημίας, δίχως εμβόλια και εξοπλισμό προστασίας.

Εάν μάλιστα η πτώση συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, η αγορά θα επιβεβαιώσει την παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 850-930 μονάδων που ακολουθεί από τον Απρίλιο, όταν και ανέκτησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία τις 900 μονάδες.

Πάντως παρά την τρέχουσα υποτονική εικόνα και την σημερινή διόρθωση είναι γεγονός πως το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε μία ισχυρή bull market, η οποία συνήθως κρύβει διορθώσεις αλλά και στασιμότητα. Έχει υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 60% το τελευταίο 10μηνο περίπου, ενώ από τι αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη είναι στο 11,3%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγραφεί ράλι 138% από τα ιστορικά χαμηλά των 235 μονάδων που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τις αρχές του 2021 ενισχύεται κατά 7,8%.  Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 1,54% και βρίσκεται στις 2.121,45 μονάδες, ο ΟΤΕ, Eurobank, Βιοχάλκο και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες άνω του 2% με την Μυτιληναίος, Λάμδα, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να σημειώνουν απώλειες άνω του 1% ενώ ήπια πτωτικά κινούνται ΔΕΗ, Τιτάνας, Jumbo, ΕΛΧΑ, Σαράντης και Coca Cola.