Τελευταία ημέρα του μήνα Μαρτίου, ενός μήνα όπου το ελληνικό χρηματιστήριο δοκιμάστηκε από έντονες διακυμάνσεις λόγω της κρίσης του ιού. Σήμερα, τα χαρτοφυλάκια θα επιχειρήσουν την ωραιοποίηση των τιμών, (window dressing ) αφού λάβουν βεβαίως την τάση απο τις διεθνείς αγορές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είδε στις 16 Μαρτίου τα χαμηλά επίπεδα του (477 μονάδες ) όπου τόσο οι ξένοι επενδυτές, όσο και οι ξένοι έθεσαν, εμφανώς, ένα ανάχωμα στην “καταστροφή” των αξιών. Η εικόνα στις μετοχές είναι απογοητευτική καθώς η ελληνική αγορά προερχόταν απο τα υψηλά των 950 μονάδων.

H κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει πλέον στα 39 δισ. ευρώ και το ερώτημα δεν είναι αν δοκιμάσει, εκ νέου, τα χαμηλά επίπεδα. Είναι πιθανή μια τέτοια κίνηση δεδομένου ότι, τα στοιχεία της εξάπλωσης το ιού δεν έχουν κορυφώσει στην Ευρώπη.

Όμως, η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς ήταν χαρακτηριστική– και όμοια της δεν έχει συμβεί σε καμία απο τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Με την απεριόριστη ρευστότητα της FED και το πακέτο 2 τρις. δολαρίων οι διαχειριστές οδήγησαν την άνοδο καθώς σχεδιάζουν τις κινήσεις τους έξι μήνες μπροστά. Άλλωστε, τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί προεξοφλούν το μέλλον, και όχι το παρόν, γιατί ήδη εμπεριέχεται στις τιμές των μετοχών.

Αναλόγως, και στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώθηκε μια αντίδραση δεδομένου ότι, και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν τις αυστηρές υποχρεώσεις απέναντι στον ευρωπαίο επόπτη. Μπροστά η ελληνική οικονομία έχει τα δύσκολα με σημαντική μείωση του ΑΕΠ ή και αρνητική ανάπτυξη, ενώ και η ανεργία θα σημειώσει αύξηση, ιδιαίτερα στους κλάδους απο τους οποίους εξαρτάται περισσότερο. Οι επιχειρήσεις δεν θα είναι ίδιες, ούτε και η κατανάλωση, ούτε ο δανεισμός θα είναι ίδιος για όλους. Ακόμη και σ αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, όμως, σημασία θα έχουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων και αυτοί είναι διαφορετικοί για καθεμιά επιχείρηση ξεχωριστά. Επί δέκα χρόνια στην κρίση, έχουμε ένα ιστορικό.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι, μετοχές εταιρειών με κλειστό το δίκτυο τους, να συμπεριφέρονται καλύτερα. Αντίθετα, σ άλλες περιπτώσεις αποφάσεις ομίλων για κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων προκαλούν ρευστοποίησεις αν και ο όμιλος θα έχει όφελος. Η αγελαία συμπεριφορά των επενδυτών προκαλεί αυτές τις παράλογες κινήσεις. Στο τέλος, όμως, οι επενδυτές που έχουν επιλέξει τις μετοχές καλών εταιρειών – στις οποίες συμπεριφέρονται τώρα άσχημα- θα επιβραβευθούν διότι σήμερα – όπως και πάντοτε – σημασία δεν έχει που θα πάει το χρηματιστήριο, αλλά εαν η τιμή της κάθε μετοχής είναι ανάλογη των θεμελιωδών μεγεθών της.

Πως θα αποτιμήσει η αγορά τις τιμές. ( σ.ς Το παράδειγμα των τραπεζών είναι χαρακτηριστικό καθώς δεν υπάρχουν πλέον κανόνες και αποτιμά η αγορά τις κεφαλαιοποιήσεις )

Όλα περιστρέφονται γύρω απο την αξία, όπως μας θυμίζει ο Howard Marks του Οaktree capital. Προσωρινά για ένα τρίμηνο ή και δυο τρίμηνα οι τιμές δεν θα είναι δίκαιες, ωστόσο οι ισολογισμοί θα δώσουν τις απαντήσεις και για τις ελληνικές μετοχές. H Eυρώπη

Επιπρόσθετα, η ελληνική αγορά είναι μια αναδυόμενη αγορά συνδεδεμένη με το ευρώ. Στην Ευρώπη, αναμένεται η συμφωνία για τα ευρώ- ομόλογα. Η Γερμανία αντί των ευρω- ομολόγων προωθεί τον μηχανισμό του Esm o oποίος λειτούργησε στις προηγούμενες κρίσεις. Επιδιώκει να εκδίδει ο ESM τα ομόλογα, ωστόσο το θέμα είναι πώς και σε ποιό βαθμό θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη – μέλη. Η απάντηση της Ευρώπης δεν είναι ενιαία, όπως της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόσφατα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας θύμισε ότι, η έκδοση χρέους είναι στο χέρι των ευρωπαϊκών κρατών, σαν να ήθελε να πεί ότι, θέλει την ηγεσία του κοινού ευρωπαίου υπουργού οικονομικών. Οι απαντήσεις απέναντι στο αίτημα των 9 χωρών πιθανόν να μας εκπλήξουν καθώς η Ευρώπη ακόμη δεν απάντησε στην κρίση, όπως οι ΗΠΑ.