search icon

Αγορές

ΧΑ: Συνεχίζει άνευρα εγκλωβισμένο στις 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μετά από καιρό να επαναπροσεγγίσει και να διαπραγματεύεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πιο υψηλά από τις 900 μονάδες

Σε μια πλάγια κίνηση συνεχίζει το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,36% και να βρίσκεται στις 905,29 μονάδες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν σε επιλεκτικές κινήσεις και με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις πολύ χαμηλή, αν εξαιρέσουμε τα πακέτα που πραγματοποιήθηκαν στην μετοχή του Τιτάνα συνολικού ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Εμφανής η διάθεση και στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χωρίς σαφή κατεύθυνση το χρηματιστήριό μας εδώ και καιρό, με το αναπόφευκτο stock picking σε μια αγορά που ούτε αντιδρά ανοδικά αλλά ούτε και διορθώνει.

Δίχως τάση είναι λογικό ούτε αυξημένες αγορές αλλά ούτε και ανάλογες ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται, τόσο από βραχυπρόθεσμους όσο από πιο μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

Παρά τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, πάντως, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μετά από καιρό να επαναπροσεγγίσει και να διαπραγματεύεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πιο υψηλά από τις 900 μονάδες, τις οποίες έχασε από τις 18 Μαΐου. Και μπορεί η ορμή της αντίδρασης να μην έφερε κύματα ευφορίας, όμως η ρευστότητα που εξασφαλίζεται από τις εσωτερικές διορθώσεις τίτλων δείχνει να επαναπροωθείται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το στοίχημα να παραμένει σε πρώτο χρόνο η επιβεβαίωση της διάσπασης των 900 μονάδων και σε δεύτερο εκείνη των 910 μονάδων.

Εκεί θα κριθεί και η αντοχή της αντίδρασης, όπως και η στάση των μακροπρόθεσμων στην αγορά, η οποία έχει καθηλωθεί στα τρέχοντα επίπεδα επί διμήνου. Τα “καύσιμα” βέβαια για την ανάβαση του Γενικού Δείκτη υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από το μέτωπο των αποτελεσμάτων. Δεδομένου ότι το ανοδικό σερί επέτρεψε τις εσωτερικές διορθώσεις σε τίτλους, οι ταλαντωτές έχουν παραμείνει σε ουδέτερες ζώνες, ενώ η ρευστότητα υπάρχει στα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,35% και βρίσκεται στις 2.193,40 μονάδες η Alpha Bank με 1,62%, ο Φουρλής με 1,37% και η Βιοχάλκο με 1,3% σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Μυτιληναίος, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΕΧΑΕ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Λάμδα με τον ΟΤΕ να είναι αμετάβλητος.

Τεχνικά τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι και ο Γενικός Δείκτης θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 908 – 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς τις 919 και 950 και με απώτερο στόχο τις 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 895, 888 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση). Δεν έχει αλλάξει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, που δεν είναι άλλος από τις 2240 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2200, 2216 (ημερήσιο “stop short”) και 2230 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), αφήνει ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2371 μονάδες. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2150 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή στην χειρότερη περίπτωση χαμηλότερα των 2104 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Διαβάστε ακόμα

Οι τελευταίες προβλέψεις της JP Morgan για την εγχώρια οικονομία

Η εζα Alcohol Free υποστηρίζει την Ελληνίδα πρωταθλήτρια Νικόλ Κυριακοπούλου

Χαλάρωση μέτρων: Μουσική στην εστίαση από το Σαββατοκύριακο

Exit mobile version