Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στις προηγμένες χώρες του πλανήτη, στέλνοντας ένα ακόμη θετικό μήνυμα ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ανεβάσει τα επιτόκια στο ανώτατο σημείο τους και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ για τα 38 κράτη μέλη του στα οποία περιλαμβάνονται και τα μέλη του G7, o ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,6% τον Οκτώβριο από το 6,2% το Σεπτέμβριο χάρη κυρίως στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, αλλά και τη μείωση της πίεσης στις τιμές των τροφίμων.

Συγκεκριμένα οι ενεργειακές τιμές έπεσαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώθηκε από το 8,1% στο 7,4%, όταν το Νοέμβριο του 2022 βρισκόταν στο εκρηκτικό 16,2%.

Στα επίπεδα αυτά ο πληθωρισμός για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2021. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μειώθηκε στα 28 από τα 38 μέλη του οργανισμού.

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο «ταβάνι» του 10,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε ανεπαίσθητα από το 6,6% στο 6,5%, ωστόσο συνέχισε να υποχωρεί για όλα τα κράτη μέλη του G7, πλην της Ιαπωνίας.

H μείωση της πίεσης στις τιμές σε συνδυασμό με τα διογκούμενα σημάδια αποδυνάμωσης των οικονομιών, κυρίως δε, της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν ωθήσει τις αγορές να προεξοφλούν το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά και να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα σενάρια για την έναρξη των περικοπών των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις νωρίτερα, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μία από τις πλέον… γερακίσιες φωνές στους κόλπους της ΕΚΤ παραδέχτηκε σε δηλώσεις της πως η αξιοπρόσεκτη επιβράδυνση των τιμών δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων της και πως πλέον φαντάζει απίθανη μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δημιουργείται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

DZ Bank: Τι προσφέρει στην Ελλάδα η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ