Οι τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν καταδεικνύουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων, σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο πιο πρόσφατος αριθμός του πληθωρισμού έχει καταστήσει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μάλλον απίθανη», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Reuters που απομαγνητοφωνήθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Η αξιωματούχος της ΕΚΤ μίλησε λίγες ημέρες μετά την έκθεση που έδειξε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Οι επενδυτές τιμολογούν πλέον πλήρως μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο και η Σνάμπελ δεν απέκλεισε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

«Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε. «Έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να κάνουμε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί σε έξι μήνες».

Μόλις πριν από έναν μήνα, αφού τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν επίσης επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, η Σνάμπελ είχε προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και συνέκρινε τον αγώνα για να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ με την υπέρβαση του τελευταίου χιλιομέτρου σε ένα τρέξιμο μεγάλης απόστασης. Τώρα ακούστηκε πιο σίγουρη ότι το σκηνικό αλλάζει, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η κυκλοφορία του flash τον Νοέμβριο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε η Σνάμπελ. «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, πέφτει τώρα επίσης πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικές».

Οι αγορές χρήματος αύξησαν τα στοιχήματα για ταχύτερες και βαθύτερες μειώσεις των επιτοκίων, τιμολογώντας σχεδόν πλήρως μια πτώση κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Μάρτιο και μειώσεις κατά 150 μονάδες βάσης έως το τέλος του επόμενου έτους. Οι πιθανότητες μιας κίνησης το πρώτο τρίμηνο ήταν σχεδόν μηδενικές πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα είχαν τιμολογηθεί μόνο τρεις μειώσεις κατά τριμηνιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Η Σνάμπελ δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιη ότι οι τιμές έχουν τιθασευτεί. Αντικατοπτρίζοντας τα σχόλια που έκανε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού».

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε άνοδο τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Σνάμπελ. «Θα υπάρξει αντιστροφή ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων και ορισμένων επιδράσεων της βάσης και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση των τιμών στην ενέργεια ή στα τρόφιμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιοακιμ Νάγκελ

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ έχει δώσει παρόμοιο τόνο, προειδοποιώντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν τις πιέσεις στις τιμές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή για δεύτερη φορά κατά τη συνεδρίασή τους στις 13-14 Δεκεμβρίου. Θα παρουσιάσουν επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις που θα εκτείνονται για πρώτη φορά μέχρι το 2026.

Οι οικονομολόγοι της UBS με επικεφαλής τον Reinhard Cluse ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανώς να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2023 και το 2024.

Η ΕΚΤ έχει επί του παρόντος προγραμματίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που λήγουν από το χαρτοφυλάκιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) μέχρι το τέλος του 2024. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν πιέσει να επανεξετάσουν αυτή τη στάση, ωστόσο, καθώς η οικονομία ξεπερνά τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και η μείωση των ομολόγων προχωρά μόνο αργά.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: H ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το 2024

Πρόστιμα 670.000 ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης σε doValue και Cepal

ΕΤΑΔ: Προκήρυξη Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Τουριστικό Περίπτερο Πηγών Λούρου Ιωαννίνων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ