Είναι πολύ πρώιμο για να χαρακτηριστεί «Santa Rally». Άλλωστε, δείχνει μια ξαφνική τάση των επενδυτών να τοποθετηθούν ξανά σε αυτό και μια… αθεράπευτη αισιοδοξία να έχει καταλάβει ολόκληρο το οικοσύστημα. Ετοιμάζεται να αφήσει το έτος με ένα ράλι το οποίο ξεπερνά το 150% και με την τιμή του να ξεπερνά τα 40.000 δολάρια. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με το Bitcoin;

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, από απόψεως όγκου, διακίνησης και αξίας κρυπτονόμισμα σέρνει έναν «χορό» ανόδου γεμίζοντας αισιοδοξία τις αγορές οι οποίες είχαν σχεδόν… εθιστεί στα άσχημα νέα το τελευταίο διάστημα. Το κλίμα είναι τέτοιο που πλέον αναλυτές προβλέπουν νέο ράλι του Bitcoin, δίνοντας μάλιστα πιθανή τιμή-στόχο ως και τα 100.000 δολάρια!

Για όλα φταίει… η Fed

Η ξαφνική μεταστροφή των επενδυτών έχει, φυσικά, μια βάση. Και, ουσιαστικά, στηρίζεται στο ότι η μεγάλη μερίδα της αγοράς (επανα)προσανατολίζεται προς τα safe haven assets. Η προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια του οικοσυστήματος να δώσει στα ψηφιακά assets τον χαρακτηρισμό του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου ή, σε πιο… τραβηγμένη εκδοχή του «ψηφιακού χρυσού», τώρα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει πρόσφορο έδαφος.

Αυτό από τη μία λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και της εντύπωσης ότι αυτή βαδίζει σε ένα λεπτό σκοινί. Από την άλλη, τροφοδότης του σημερινού ράλι είναι και οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve Bank θα αναγκαστεί -επιτέλους- να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Αυτή η προσδοκία έχει οδηγήσει σε ένα ιστορικό ρεκόρ ανόδου τον χρυσό και το bitcoin, έστω και από… κεκτημένη ταχύτητα ή συνήθεια (να επωφελείται από ένα αδύναμο δολάριο), ακολουθεί στους ίδιους ρυθμούς. Διότι η Fed, δια στόματος Τζερόμ Πάουελ, μπορεί να ανακοινώνει ότι δεν θα προχωρήσει (τουλάχιστον προς ώρας και μέχρι να σταθεροποιηθεί στο 2% ο πληθωρισμός) σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που μεταφράζεται ωστόσο από την αγορά ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει και σε αυξήσεις.

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών που δείχνουν τη θέληση να επιστρέψουν στα κρυπτονομίσματα δίνει και το τέλος του κύκλου των σκανδάλων που συγκλόνισαν το οικοσύστημα, “καίγοντας” δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως retail επενδυτών τα οποία ακόμα… αναζητούνται. Ο ιδρυτής και επικεφαλής του ανταλλακτηρίου FTX και της Alameda Research, Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ βρίσκεται στη φυλακή (αντιμέτωπος με ποινές που επιφέρουν 100 χρόνια κάθειρξης), ο ιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου του πλανήτη, Binance, Τσάνπενγκ Ζάο, δήλωσε ένοχος για κακούργημα, παραιτήθηκε και το ανταλλακτήριο οδηγήθηκε σε συμβιβασμό με πρόστιμο 4 δισεκατ. δολαρίων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ φαίνονται να κερδίζουν τον «πόλεμο» και να προχωρούν το «ξεκαθάρισμα» στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, γεγονός το οποίο ευνοεί στην δημιουργία κλίματος ασφαλείας.

100.000 δολάρια

Εν αναμονή του Bitcoin ETF αλλά και του halving που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2024, έχουν αρχίσει οι «χρησμοί» που θέλουν το βασικό κρυπτονόμισμα να συνεχίζει το τωρινό του ράλι, φτάνοντας ως και τις 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Standard Chartered, η οποία επαναφέρει την πρόβλεψή της (από τον περασμένο Απρίλιο) ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 100.000 δολάρια ως το τέλος του ερχόμενου έτους, αποδίδοντας αυτή την πιθανότητα στην έγκριση μιας σειράς από ETFs.

Υψηλότερη και μάλιστα κατά πολύ, είναι η πρόβλεψη της Matrixport, η οποία σε σημείωμα προς τους πελάτες της, την περασμένη εβδομάδα, διαβλέπει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τις 63.140 δολάρια ως τον ερχόμενο Απρίλιο και να φτάσει τις 125.000 δολάρια ως το τέλος του 2024.

«Βάσει του μοντέλου μας για τον πληθωρισμό», αναφέρει το σημείωμα της Matrixport, «το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί μια ισχυρή ώθηση για τα crypto. Αναμένεται νέα μείωση του πληθωρισμού, γεγονός που θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει πιθανότατα μειώσεις επιτοκίων. Σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές διασταυρώσεις, αυτή η υγιής δόση νομισματικής στήριξης θα πρέπει να ωθήσει το Bitcoin σε νέα υψηλά το 2024».

Χθες, οι μετοχές των εισηγμένων στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, σημείωσαν άνοδο, επεκτείνοντας τα κέρδη του Νοεμβρίου, καθώς το Bitcoin έφτασε σε νέα υψηλά έτους, χτυπώντας ως και 42.000 δολάρια, για να επιστρέψει στις 41.500 αργότερα. Φαίνεται ότι η αγορά στο σύνολό της έχει συνέλθει από το ντόμινο καταρρεύσεων κρυπτο-κολοσσών το 2022, που κόστισαν εκροές μεγαλύτερες του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το οικοσύστημα.

Γεγονός το οποίο δικαιολογεί το γεγονός ότι με αυτό το ράλι, το Bitcoin είναι κοντά στο να πετύχει την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2020 φέτος, με κέρδη άνω του 150%. Βέβαια, μια «λεπτομέρεια» είναι ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει περισσότερους από 3 μήνες να δει διόρθωση, κάτι που την κάνει όλο και πιο αναμενόμενη…

Διαβάστε ακόμη

Enimex: Η «βλάβη» της… βαλβίδας, το μαζικό σφυρί και ο «καβγάς» ΕΤΕ-Intrum (pics)

Ο Μητσοτάκης και το φορολογικό και ο γάμος (που σχόλασε…), οι 11 και ο Στέφανος, ο τελικός Champions League Cosmote-Nova και το ράλι στα crypto 

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ