Με θετικό πρόσημο μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,27% και στις 875,43 μονάδες.  Παρά την άνοδο η αντίδραση δεν ήταν πειστική και καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα η αγορά παρέμεινε εγκλωβισμένη ανάμεσα στις 870 με 890 μονάδες.

Η αγορά σήμερα ακολούθησε την κίνηση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες κινούνται χωρίς σημαντική διαφοροποίηση, μια τάση που αποτυπώνεται παράλληλα στην απόδοση των κρατικών ομολόγων και τις βασικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από τον χρόνο, τη διάρκεια που θα απαιτηθεί για την είσοδο του νέου «ενοίκου» στην Bundestag, συν το ποιοι θα αναλάβουν τα νευραλγικά υπουργεία, πρωτίστως το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών, θα εξαρτηθεί -σε σημαντικό βαθμό- η συνέχεια σε Φρανκφούρτη, αλλά και Παρίσι μέχρι Ρώμη.

Και στα καθ’ ημάς, καθώς μας αφορούν οι εξελίξεις στη Γερμανία, αλλά με τους traders να εστιάζουν -βραχυπρόθεσμα- στην επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης για την ΑΜΚ της ΔΕΗ και τους πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές (και) στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Σίγουρα η επόμενη μέρα, σε συνδυασμό και με τις άλλες επιχειρηματικές κινήσεις της, θα βρει τη ΔΕΗ μία εντελώς διαφορετική εταιρεία που ουδεμία σχέση θα έχει με την ΔΕΗ δύο χρόνια πίσω. Εκτός από τα macro της εταιρείας, πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου θα υποχωρήσει σημαντικά (από το 51% στο 34% σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις), κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά ώστε νέοι επενδυτές να μετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης ελληνικής ενεργειακής επιχείρησης. Από την άλλη έχουν ακόμη μια αύξηση κεφαλαίου με τη μέθοδο του book building όπως συνέβη με τις τράπεζες, με τις όποιες αδυναμίες συνεπάγεται αυτή η διαδικασία.

Και στην σημερινή συνεδρίαση είναι εμφανής η διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου οι οποίες έχουν αρχίσει τελευταία και μπαίνουν με την καλή έννοια, στο “στόμα” των μεγάλων διεθνών επενδυτικών και τραπεζικών οίκων. Οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών με τελευταία τη Moody’s λόγω κυρίως της ποιότητας του ενεργητικού, της φερεγγυότητάς τους, των ισχυρών επιπέδων ρευστότητας αλλά και των προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία έχει δώσει μια άλλη διάσταση στη μέχρι πρότινος εύθραυστη χρηματιστηριακή τους εικόνα. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Τραπεζικός Δείκτης φαίνεται να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ακόμα και από το γενικό κλίμα “δυσπεψίας” κρατώντας την τιμή του πάνω από τη βάση των αγοραστών που αποτυπώνεται ανάμεσα στις 540 με 530 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,29% και στις 2.113,49 μονάδες, η Ελλάκτωρ με 3,28% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν Πειραιώς, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο άνω του 2% ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν Alpha Bank, ΔΕΗ, Λάμδα, Σαράντης, ΟΤΕ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Aegean. Σε αρνητικό έδαφος η Βιοχάλκο με 2,47% με την ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Εθνική, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ δεν υπήρξαν προσυμφωνημένες πράξεις.

Διαβάστε ακόμα: 

Κλείδωσε η συμφωνία: Αγοράζουμε 3+1 γαλλικές φρεγάτες – Deal άνω των 5 δισ.

Απογραφή 2021: Παρατείνεται η προθεσμία για τις προσλήψεις 60.000 ατόμων

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)