search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με τραπεζικό come back και έκρηξη τζίρου

Ανακτά το χαμένος έδαφος των τελευταίων ημερών η αγορά με το βλέμμα προς τις 900 μονάδες - Με υψηλό τζίρο η συνεδρίαση, κλείσιμο στις 883,39 μονάδες (+1,12%) - Αγοραστικό ενδιαφέρον σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, εισροές σε Eurobank, λόγω MSCI Greece

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την έκρηξη στην αξία των συναλλαγών, λόγω των αλλαγών στον MSCI Greece και του rebalancing στην Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,12%, στις 883,39 μονάδες, με συνολικό τζίρο πάνω από 309,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές για τη μετοχή της Eurobank, ενόψει και της εισαγωγής του τίτλου στον δείκτη MSCI Greece στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Ως αποτέλεσμα, ξεπέρασε τα 159,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή που έκλεισε με απώλειες 2,41%, στα 0,771 ευρώ.

Αν και η αγορά δείχνει να έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα σε στάση αναμονής, με διακυμάνσεις εντός στενού εύρους, στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά στην μετοχή της Alpha Bank και της Eurobank.

Για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης οι δύο αυτοί τίτλοι είχαν διακινήσει τα δύο τρίτα του συνολικού όγκου των συναλλαγών με τις συναλλαγές στην μετοχή της Eurobank να αφορούν την ένταξη της στον MSCI Standard και με την μετοχή να κλείνει στις δημοπρασίες σε συνολικό όγκο στα 205,8 εκατομμύρια τεμάχια τα οποί πίεσαν και την τιμή της.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται εντολές αγοράς για μετοχές που είναι στο επίκεντρο ξένων επενδυτικών οίκων (ενδεικτική η περίπτωση της Mytilineos, μετά τη θεαματική αναθεώρηση της τιμής-στόχου), αλλά και εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα ή «τρέχουν» επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στην παρούσα στιγμή η αγορά φαίνεται ότι θα συνεχίσει σε μια πλάγια κίνηση μέσα σε ένα εύρος τιμώ μεταξύ 880 και 900 μονάδων μιας και δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την αγορά πιο ψηλά, με την αγορά να περιμένει να ολοκληρώσει ο τραπεζικός κλάδος την ενίσχυσή που απαιτείται για να διαχειριστεί τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχει να κάνει.

Τόσο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, όσο και εκείνη της Alpha Bank, όσο ακόμη και οι φήμες για τις υπόλοιπες τράπεζες συγκρατούν κεφάλαια που θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να διοχετευτούν στο ταμπλό και να κάνουν τη διαφορά.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη κατά 1,43% και έκλεισε στις 2.138,50 μονάδες η Aegean στις δημοπρασίες έκλεισε με κέρδη 8,41% και ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ με 5,2%, Ελλάκτωρ με 4,73%, Μυτιληναίος με 3,29%, Jumbo με 3,06%, Alpha Bank με 2,79% και Εθνική με 2,62% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Λάμδα, Coca Cola, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ. Σαράντης, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια, σε αρνητικό έδαος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Eurobank με 2,41%, ο Τιτάνας με 1,49% και ο Φουρλής με 1,18% ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν τα ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ο τζίρος ανήλθε στα 309,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 266 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στην Bild: Οι Γερμανοί τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές

Τα «πράσινα» projects των 21 δισ. δολαρίων που αλλάζουν την Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Η διαδικασία βήμα βήμα

Exit mobile version