ΑΓΟΡΕΣ

Ασανσέρ το Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι αγοραστές «μαζεύουν» την πτώση (upd)

Οι αγοραστές προσπαθούν να «σβήσουν» τις απώλειες, οι οποίες έφθασαν έως το 1,5% - Πέριξ των 1.200 μονάδων ο Γ.Δ. - Μεγάλη η διόρθωση του Σεπτεμβρίου - Τι συμβαίνει στο ταμπλό, τι κάνουν οι τράπεζες - Βουτιά 30% για την Epsilon, limit down σε μόλις μισή ώρα

(last update 15.00) Ασανσέρ θυμίζει η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο των ρευστοποιήσεων, σε μια προσπάθεια «φρεναρίσματος» της μεγάλης διόρθωσης του Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη υπερβαίνει το 8,5%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά βρίσκεται σταθερά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 4μήνου. 

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες επιχειρούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, με τις Εθνική και Alpha Bank να κερδίζουν έως 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, Jumbo και ΟΤΕ βρίσκονται σε θετικό έδαφος (+2%), ενώ Viohalco – Aegean – Coca Cola υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα (-1%). Διψήφιες απώλειες εμφανίζει, από την πλευρά της, η Epsilon Net.

Πιο αναλυτικά, απορροφώντας τις πρωινές πιέσεις (έφθασαν έως το -1,5%), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή μεταβολή κατά -0,06% και διαμορφώνεται στις 1.200,16 μονάδες, μένοντας σταθερός σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.200,31 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 23 μονάδες (από 1.182,89 έως 1.205,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 67,4 εκατ. ευρώ.

Αντιδρούν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται στο +0,96% και τις 923 μονάδες, αντιδρώντας στην πρόσφατη βουτιά (-14% στον Σεπτέμβριο), η οποία προκλήθηκε από τη διαδικασία της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τις αποτιμήσεις να απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά, η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται κατά 1,1% και προσεγγίζει το όριο του 1,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται αισθητά στο +2,7% και τα 5,4 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank, η οποία «ανοίγει» τον χορό των placements (θα διαθέσει το 1,4%), διαπραγματεύεται στο +0,4% και το 1,46 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,9% και τα 2,6 ευρώ.

  • Alpha Bank +1,17% 1,2985 ευρώ
  • Eurobank +0,45% 1,4625 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,71% 5,466 ευρώ
  • Πειραιώς -0,89% 2,676 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 2.926 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται στο +2,7% και τα 25,4 ευρώ, εν αναμονή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Άνοδο κατά 2,1% εμφανίζει και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ανακτά τα 13,5 ευρώ. ΕΛΠΕ και Lamda ακολουθούν στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 2,3% και «πέφτει» στα 7,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Quest περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,7%. Απώλειες πέριξ 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Autohellas – Coca Cola – Titan – Viohalco – Aegean. Την ίδια στιγμή, οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελβάλχαλκορ συρρικνώνονται κατά έως 0,7%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,52% και 1.934 μονάδες), η μετοχή της Epsilon «βουλιάζει» στο -20% και τα 9,2 ευρώ, ως απόρροια της πτωτικής αναθεώρησης της κερδοφορίας του 2022. Νωρίτερα, μάλιστα, η πτώση είχε φθάσει στο -30%. Κατά τουλάχιστον 1% περιορίζονται και οι μετοχές των Fourlis – Intrakat – Premia – Entersoft – Πλαστικά Θράκης. Αντίθετα, η μετοχή της Αλουμύλ δίνει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση (+3% και 2,44 ευρώ), με τις μετοχές των Κρι Κρι – ΑΔΜΗΕ – Dimand να διευρύνονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 60 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 12 μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 81,6 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Eurobank κινείται πέριξ του 1,45 ευρώ, εν αναμονή της επίσημης απόφασης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Την Παρασκευή ή την επόμενη εβδομάδα η διάθεση μέσω placement του 1,4% των μετοχών. Στο +38% η μεταβολή της τράπεζας μέσα στο 2023.
  • Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δίνει «μάχη» για τη συγκράτηση των 15 ευρώ, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023. Στα 3 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας, απώλειες 26% από τις αρχές του έτους.
  • Η μετοχή της Epsilon κατρακυλά στα 10 ευρώ, ενώ νωρίτερα έφθασε και στα 8,1 ευρώ, κάνοντας limit down. Μπαράζ πωλήσεων, μετά την πτωτική αναθεώρηση των κερδών του 2022. Στο 80% η άνοδος μέσα στο 2023.
  • Η μετοχή της Jumbo ενισχύεται δυναμικά άνω των 25 ευρώ, καθώς το απόγευμα η διοίκηση θα δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Στα 2,3 εκατ. ευρώ η αξία των σημερινών συναλλαγών.
  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 4μήνου, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 5,5 ευρώ. Στο 40,4% το ποσοστό μετοχών του ΤΧΣ, το οποίο θα γυρίσει στους ιδιώτες.

Πώς εξηγείται το -8,5% του Σεπτεμβρίου

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να βάλει «φρένο» στη μεγάλη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη υπερβαίνει το 8,5%. Από τις αρχές της εβδομάδας, μάλιστα, οι απώλειες φθάνουν στο 4,5%, ενώ από τα υψηλά έτους του Ιουλίου (1.345) η απόσταση για τον Γενικό Δείκτη αγγίζει το 11%.

Οι ρευστοποιήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι δίνουν μεγάλες εντολές πώλησης εν όψει των placements στις τραπεζικές μετοχές. Μια εξέλιξη, η οποία αυξάνει τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα.

Με τόσες προσφερόμενες νέες μετοχές, εξάλλου, αρκετοί επενδυτές αναζητούν πρόσθετη ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο «πάρτι». Και γι’ αυτό τον λόγο σπεύδουν να ρευστοποιήσουν μέρος των τρεχουσών θέσεων.

Την ίδια στιγμή, πολλά funds κλείνουν ή περιορίζουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές, λόγω της λήξης του 12μηνου Οκτωβρίου ‘22 – Σεπτεμβρίου ‘23, κατοχυρώνοντας τα μέχρι στιγμής ισχυρά κέρδη της Λεωφόρου Αθηνών (+30% από τις αρχές του έτους).

Το κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, δεν αποτελεί σύμμαχο των αγοραστών. Ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ τείνει προς νέα άνοδο, ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, «πνίγοντας» περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αν και άφησε αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% τα επιτόκια, εντούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο μέλλον. Σήμερα, ταυτόχρονα, είναι η σειρά της Τράπεζας της Αγγλίας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι οι εισηγμένες συνεχίζουν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 29 Σεπτεμβρίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, για παράδειγμα, μεγέθη θα ανακοινώσουν οι Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,56% και τις 458 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,57%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,48%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,92% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,87%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν απώλειες έως 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,97% και τα 88,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,89% και τα 92,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1,03% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""