search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Aθηνών: Ανεβάζει ταχύτητες με «καύσιμο» τις προβλέψεις για υψηλότερη ανάπτυξη

Οι διαδοχικές εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 7% για το 2021 δίνουν δυναμική στη χρηματιστηριακή αγορά που επιχειρεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα - Πρωταγωνιστές ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε με ελαφρώς αυξημένες συναλλαγές - Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,56% και να κλείνει στις 909,16 μονάδες, χωρίς να καταφέρει και σήμερα όμως να ξεπεράσει την αντίσταση των 910 μονάδων, παρόλο που σήμερα είχε την βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών μετοχών και ειδικά του τραπεζικού κλάδου.

Αν και έφτασε έως στις προηγούμενες συνεδριάσεις τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης τελικά βρήκε τα στηρίγματα, όχι για να κινηθεί υψηλότερα, αλλά για να κρατήσει το ψυχολογικό αυτό όριο, όπως και τον κινητό μέσο των 30 ημερών, ήτοι στις 930 μονάδες, διατηρώντας εν ισχύ το θετικό βραχυπρόθεσμο μομέντουμ.

Βέβαια, το μήνυμα που δόθηκε για ακόμη μία φορά είναι ότι αν και οι αγοραστές έχουν τη ρευστότητα να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα, δεν επεμβαίνουν παρά μόνο επιλεκτικά και για να συγκρατήσουν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα παρά τα συνεχόμενα θετικά επιχειρηματικά νέα και τις θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών.

Μέσα σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον λοιπόν αναδύεται μία ακόμη αδυναμία της ελληνικής αγοράς. Αυτήν της απουσίας κεφαλαίων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την άνοδο των αποτιμήσεων και να σπάσουν έναν εξαετή κύκλο που έθετε στον Γενικό Δείκτη στοπ στις 950 μονάδες.

Και αυτά τα κεφάλαια, όσο και αν έχουν την “ελληνική σημαία” δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, με το Χρηματιστήριο να δείχνει ότι χρειάζεται τα ξένα κεφάλαια για τα καύσιμα της ανόδου.

Μόνο που τα ξένα κεφάλαια έρχονται με το σταγονόμετρο, σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι παρακολουθούν τα στοιχεία στις δύο όχθες του Ατλαντικού, προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα έρθει η μεγάλη αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επομένως, το ραντάρ των κεφαλαίων δεν μπορεί να εστιάσει ξεκάθαρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,79% ο ΟΠΑΠ με 2,85%, η Εθνική με 2,78% και η Alpha Bank με 2,08% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Βιοχάλκο, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Μυτιληναίος να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ με 1,16% και 1,07% αντίστοιχα έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες και ακολούθησαν ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα με ήπιες απώλειες με τον ΟΛΠ να κλείνει αμετάβλητος.

Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 409 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΝΦΙΑ: Δυο επιλογές για την πληρωμή της πρώτης δόσης 

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

Δήμος Αθηναίων: Προσλήψεις με οκτάμηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ

Exit mobile version