Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής της 1ης δόση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρου εισοδήματος εντός Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ 3 «η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση. Θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα»

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει μεταξύ 20 – 21 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό που εξετάζεται είναι δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε μεν ότι η διπλή δόση ΕΝΦΙΑ θα πιέσει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά όπως εξήγησε «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν αυτήν την επιλογή».

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020. Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους.

Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι, ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. ευρώ, φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανοίγουν 37 θέσεις εργασίας στα κεντρικά – Δείτε την προκήρυξη 

Τι είδε η ηγεσία του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor στην Ελλάδα 

Zara: Αποκαλυπτήρια για το νέο παγκόσμιο concept store στο εμπορικό κέντρο Golden Hall