(Τελευταία ενημέρωση – 15:39)

Κλίμα νευρικότητας επικρατεί την Πέμπτη (14/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην βρίσκει ξεκάθαρη κατεύθυνση στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, «ανεβοκατεβαίνοντας» συνεχώς τις 1.400 μονάδες. Ωστόσο, στη συνέχεια οι αγοραστές έδειξαν διάθεση να πάρουν τα ηνία, οδηγώντας τον ΓΔ πάνω από τις 1.405 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά προέρχεται από ήπιο διήμερο rebound, στον απόηχο της ισχυρής διόρθωσης της Δευτέρας, που «έριξε» απότομα τον ΓΔ στις 1.391 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Από τότε, οι επενδυτές βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης δυνάμεων, προχωρώντας σε επιλεκτικές κινήσεις και χωρίς να «εκβιάζουν» την επιστροφή στα υψηλά 13ετίας των 1.434 μονάδων που σημειώθηκαν πρόσφατα.

Ο Γενικός Δείκτης, έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, ενισχύεται πλέον κατά 0,56% στις 1.407,77 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.397,23 (χαμηλό ημέρας) και των 1.408,24 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Οι τράπεζες, που λειτουργούν εκ νέου ως ρυθμιστής στο ταμπλό, παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, ενώ παράλληλα ανεβάζουν τη συναλλακτική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον ομώνυμο τίτλο να καταγράφει «άλμα» 3,51% στα 15,92 ευρώ (νέο υψηλό 24ετίας) και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ενισχύεται περισσότερο από 6% στα 18,07 ευρώ (ρεκόρ 8μήνου).

Αβαντάζ αποτελεί για την εγχώρια αγορά το θετικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, καθώς οι traders «ποντάρουν» στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από τον ερχόμενο Ιούνιο. Διάλειμμα από τα ρεκόρ έκανε η Wall Street, αν και τα futures προοιωνίζουν ανάκαμψη σήμερα. Σε νέο ιστορικό υψηλό βρέθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ακολουθούν από κοντά ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40.

Η εικόνα στα μισά της συνεδρίασης

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 66,3 εκατ. ευρώ, με τα 17,32 εκατ. ευρώ να αφορούν την Τρ. Πειραιώς. Στα 4 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Entersoft, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει από το Χ.Α. μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από πλευράς Olympia Group, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο όμιλος.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,24% στις 1.194,72 μονάδες, με την Alpha Bank στο -0,86% και το 1,676 ευρώ. Ακολουθούν η Eurobank (-0,28% στο 1,768 ευρώ), η Πειραιώς (-0,10% στα 3,996 ευρώ), ενώ αντίθετα η Εθνική κερδίζει οριακά +0,06% στα 7,004 ευρώ. Ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά 0,09% στις 3.378,91 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Mid Cap χάνει 0,56% στις 2.378,97 μονάδες.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πέραν των τίτλων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ξεχωρίζει η Σαράντης, η οποία οδεύει προς νέο υψηλό 6ετίας, κατεβάζοντας μεν ταχύτητα σε σύγκριση με το ξεκίνημα, αλλά παραμένοντας σε ισχυρά ανοδικό έδαφος. Αντίδραση μετά την χθεσινή διόρθωση βγάζει η Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά 2,30% στα 26,7 ευρώ, ενώ στο +1% βρίσκεται η Jumbo.

Στον αντίποδα, υποχωρούν σημαντικά η Aegean, η Cenergy Holdings και η Ελλάκτωρ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του 1% καταγράφουν η Ideal Holdings, η Epsilon Net, η Alumil, η ΕΧΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και η Fourlis. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 96,64 δισ. ευρώ, με 64 μετοχές να υποχωρούν, 34 να ενισχύονται και 16 να παραμένουν αμετάβλητες.

Ασθενική αντίδραση μετά το sell off

Καθαρά τραπεζοκεντρική ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης (13/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις 1.400 μονάδες να αποδεικνύονται ανθεκτικό σημείο αντίστασης. Η διήμερη αντίδραση ήταν ήπια και συμμαζεμένη, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά ένα μικρό μέρος από την εκτενή διόρθωση της Δευτέρας. Εντός του Μαρτίου το Χ.Α. υποχωρεί κατά 1,75%, ενώ από τις αρχές του 2024 τα κέρδη έχουν περιοριστεί στο +8,25%.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ήταν για ακόμη μία φορά «εκρηκτική», με πάνω από 60% του τζίρου να αφορά στις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά έχει να δει από την 1η Μαρτίου τζίρο υπό των 100 εκατ. ευρώ, καθώς από τότε ακολούθησε το placement της Τρ. Πειραιώς, που έφερε ανακατατάξεις στο ταμπλό και συνάμα ενίσχυσε τη ρευστότητα.

Νέο ρεκόρ 6ετίας για τη Σαράντης, η οποία ενισχύθηκε κατά περίπου 8% το τελευταίο διήμερο. Η τιμή της μετοχής «έπιασε» τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2018. Ξεπερνά τα 680 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του τίτλου. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ανακοίνωσε τις ισχυρότερες πωλήσεις στην ιστορία του για το 2023, αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά σχεδόν 50%, ενώ παράλληλα η διοίκηση πρότεινε συνολικό μικτό μέρισμα ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Με πανομοιότυπη διήμερη άνοδο οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Αφενός, η ΓΕΚ πλησίασε χθες τα υψηλά 24ετίας των 15,58 ευρώ κλείνοντας στα 15,38 ευρώ, αφετέρου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επέστρεψε πάνω από το ορόσημο των 17 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Cenergy Holdings μειώνει την απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 7,6 ευρώ μετά το διήμερο «άλμα» περίπου 3,7%.

Τριήμερη «βουτιά» που ξεπερνά το -5% για την Titan, η οποία απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ρεκόρ των 26,5 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα υπό των 2 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας για το 2023, ενώ η διοίκηση πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, την ώρα που κάποιοι αναλυτές ανέμεναν μέρισμα 1 ευρώ.

Παράλληλα, άνοιξε η «ψαλίδα» της Motor Oil από το ιστορικό υψηλό των 28 ευρώ, καθώς η μετοχή διολίσθησε χθες κατά -1,95% στα 26,1 ευρώ. Είχε προηγηθεί η «προσγείωση» -5% στο sell off της Δευτέρας, ενώ μεσολάβησε μία ήπια ανάκαμψη, μικρότερη του 1%. Κοντά στα 2,9 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου.

Δίχως «φρένα» προς τα νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι, που παρέμεινε ανεπηρέαστη από την πρόσφατη mega-διόρθωση. Με τριήμερο ράλι και σωρευτική άνοδο της τάξης του 9,1%, βρέθηκε μία «ανάσα» πριν από τα 12 ευρώ, με την αποτίμηση της μετοχής να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Τα βλέμματα στη Moody’s

Το βράδυ της Παρασκευής (15/3), η Moody’s θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, παίρνοντας «πάσα» από την DBRS, η οποία «κράτησε» τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι η Moody’s, ούσα η πιο αυστηρή από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade, διατηρώντας προς το παρόν το αξιόχρεο στην κατηγορία junk.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα λάβει χώρα το triple witching για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο του 2024 (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, με αλλαγή του free float της Τρ. Πειραιώς από 55% σε 82%. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα (11/3) το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, με το free float της Πειραιώς να αυξάνεται από 54,4% σε 81,4%.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν στο προσκήνιο, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις δεύτερες αναγνώσεις των αναλυτών. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει επιδόσεις -με έμφαση στην κερδοφορία- υψηλότερες των εκτιμήσεων, ενώ ικανοποιητικές είναι επίσης οι προτάσεις για τα μερίσματα. Την επόμενη εβδομάδα, είναι η σειρά για τις Alpha Trust Andromeda και Μοτοδυναμική την Τετάρτη (20/3) και για τις Epsilon Net και Austriacard Holdings την Πέμπτη (21/3).

Διαβάστε ακόμη

ΑEGEAN: Οι καταλύτες της ανάπτυξης το 2024 – Oι πρώτες εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση

Προς νέο γύρο ακρίβειας από τις αυξήσεις στα καύσιμα

Ο Μητσοτάκης και τα ευρωπαϊκά σενάρια (volume 2), ο Σ.Κ νέος «διώκτης» των media (θα σκάσω…) τα ιδρύματα και τα… ξεπλύματα και το ματς στον ΣΕΒ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ