Μικρά κέρδη εμφάνισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις Eurobank, Jumbo και ΔΕΗ να προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα στην αγορά,  η οποία απορρόφησε τις πρωινές ρευστοποιήσεις, επέστρεψε στις 890 μονάδες και διατήρησε το θετικό πρόσημο. Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με το βλέμμα των αναλυτών να στρέφεται αφενός στις αμερικανικές κάλπες, αφετέρου στα εταιρικά αποτελέσματα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 891,80 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (887,54 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 880,73 έως 891,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει στα 75 εκατομμύρια ευρώ (μεγάλο μέρος διακινήθηκε μέσω πακέτων). 

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να διατηρηθεί σε θετική τροχιά, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +1,61% και τις 636 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αναρριχήθηκε στο +3,5% και το 1,07 ευρώ. Κατά 1,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσέγγισε ξανά το 1,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στο +0,8% και το 0,98 ευρώ, χάρη στα θετικά τριμηνιαία αποτελέσματα, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σχεδόν σταθερή στα 3,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,84% και 0,9832 ευρώ  
  • Eurobank +3,48% και 1,071 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,10% και 3,824 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,48% και 1,299 ευρώ  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,63% και 2.177 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε ένα μπαράζ αγορών, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί στο +2,3% και τα 6,4 ευρώ. Μάλιστα, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 14 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Jumbo εκτοξεύθηκε, από την πλευρά της, στο +3,3% και τα 15,2 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε στο -2,3% και τα 12,6 ευρώ, καθώς σήμερα έγινε η πληρωμή του προμερίσματος του 0,30 ευρώ. Απώλειες πέριξ του 1,5% σημείωσαν, τέλος, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Lamda Development.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 1.328 μονάδες), η μετοχή της IDEAL ξεχώρισε αρνητικά στο -3,5% και τα 3,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Autohellas περιορίστηκε στο -1,6% και τα 11,08 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

  • ΔΕΗ +2,32% και 17,5 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ -2,31% και 8,5 εκατ. ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,10% και 6,5 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank +3,48% και 6,4 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank +0,84% και 5,6 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ +0,25% και 5,6 εκατ. ευρώ 
  • Τέρνα Ενεργειακή +0,22% και 5,5 εκατ. ευρώ 
  • Mytilineos +0,12% και 2,9 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo +3,33% και 2,6 εκατ. ευρώ 
  • Πειραιώς +1,48% και 1,9 εκατ. ευρώ 

Σε ΗΠΑ και εταιρικά μεγέθη το ενδιαφέρον 

Ο Γενικός Δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών, για ακόμη μία συνεδρίαση, επέλεξε να αποφύγει τις ριψοκίνδυνες κινήσεις, παραμένοντας στο εύρος των 860 – 890 μονάδων και τηρώντας στάση αναμονής εν όψει αφενός του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, αφετέρου των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σκληρή «μάχη» δίνεται για τον έλεγχο της Γερουσίας, με τους Δημοκρατικούς να απολαμβάνουν ένα ισχνό προβάδισμα.   

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ειδικών, επομένως, το ενδεχόμενο ενός «κόκκινου κύματος» (κόκκινο είναι το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) δεν επιβεβαιώνεται, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες στο Κογκρέσο την επόμενη διετία να είναι απολύτως οριακές.  

Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, ωστόσο, έχει αποδειχθεί αρκετά επωφελές -για τις αγορές- στο παρελθόν, καθώς μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της οικονομίας.   

Όσον αφορά, τώρα, την ελληνική ειδησεογραφία, οι αναλυτές περιμένουν τις δημοσιεύσεις των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου. Μετά τις Παπουτσάνη, Coca – Cola και Alpha Bank, την Πέμπτη είναι η σειρά των Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Aegean, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΤΕ. Όλα δείχνουν ότι η κερδοφορία θα είναι βελτιωμένη, παρέχοντας επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.   

Την Πέμπτη έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την Τέρνα Ενεργειακή να έχει αρκετές πιθανότητες εισαγωγής στον Standard Greece, στον οποίο ήδη βρίσκονται οι OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo και ΔΕΗ.        

Όλα τα παραπάνω, εύλογα, στηρίζουν την προσπάθεια του Γενικού Δείκτη για τον μηδενισμό των ετήσιων απωλειών (-1%), καθώς και για την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος δεν έχουν απομακρυνθεί τελείως, γεγονός το οποίο συντηρεί ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής επιφυλακτικότητας.  

Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα -ενόσω ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα- με αποτέλεσμα οι προοπτικές της οικονομίας να «θολώνουν» σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης, ενώ αρκετά πιθανή είναι και η ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης.   

Και μην ξεχνάμε και την ενεργειακή κρίση, καθώς μπορεί μέχρι στιγμής ο καιρός να είναι ζεστός και η ζήτηση να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι δεδομένο ότι τα κρύα κάποια στιγμή θα έρθουν, προκαλώντας αύξηση της κατανάλωσης και επομένως, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.   

Τώρα τελευταία, δε, ρόλο στις εξελίξεις αρχίζει να διαδραματίζει και ο πολιτικός παράγοντας, με την αβεβαιότητα να επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον νέο γύρο δημοσιευμάτων για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει της βουλευτικής κάλπης, η οποία εκτός απροόπτου θα στηθεί στα μέσα του 2023.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των τελικών αποτελεσμάτων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,37% και τις 420 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,43%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,21% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,32%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 0,6% ή 200 μονάδες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν αξιοσημείωτη πτώση, εν μέσω των ανησυχιών για τη ζήτηση από την Κίνα, τον Νο.1 αγοραστή αργού παγκοσμίως. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -1,78% και τα 87,32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -2,73% και τα 93,70 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,02% και τα 1.715 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Προσοχή στους τοίχους… έχουν αυτιά, οι φρυκτωρίες και το Καστέλι, ο πικρός καφές των Μαρινόπουλων και οι μάντεις της ΔΕΗ 

Πλειστηριασμοί: Ένα ακίνητο-φιλέτο στην Πλάκα αναζητεί την «επόμενη μέρα» (pics)

«Μαύρη Τετάρτη» για τους εργαζόμενους της Meta – 11.000 απολύσεις και «mea culpa» από τον Ζούκερμπεργκ