search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κράτησε» τις 850 μονάδες – Απώλειες 12,5% σε δέκα συνεδριάσεις

Οι 4 συστημικές τράπεζες μαζί με τη μετοχή της Coca Cola παραμένουν στο επίκεντρο τόσο του τζίρου όσο και των απωλειών - Οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνικές εισηγμένες όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας - Πετρέλαιο: Σχεδόν σε υψηλό 10ετίας – Ρεκόρ για φυσικό αέριο και αλουμίνιο - Ευρωαγορές: Ο κλάδος της ενέργειας έδωσε «καύσιμο» στις αγορές

Άνω των 850 μονάδων κατάφερε να κλείσει η αγορά με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές μετά τις νέες τιμές που έχουν προκύψει από την συνεχιζόμενη πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε αντίθεση με την νευρικότητα η οποία είναι στα ύψη, καθώς η λογική επιβάλει τη μείωση της έκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.059,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,84%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.482,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,92% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 583,73 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,12%.

Σχεδόν κανένας επενδυτής δεν περίμενε στις 16 Φεβρουαρίου όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε υψηλό στις 973 μονάδες ότι μετά από δέκα συνεδριάσεις θα είχε χάσει η αγορά 120 μονάδες, τα χαρτοφυλάκια θα ρευστοποιούσαν μαζικά τις θέσεις τους και το ανοδικό σενάριο θα ήταν πια αμφίβολο να πραγματοποιηθεί καθώς οι διεθνείς εξελίξεις έβαλαν στοπ στις προσδοκίες παρόλο που στις πρώτες ημέρες την κρίσης η αγορά προσπάθησε να διαφοροποιηθεί.

Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνικές εισηγμένες όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν αυτές οι πιέσεις, λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών, περάσουν σταδιακά στο δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό το σενάριο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη.

Οι 4 συστημικές τράπεζες μαζί με την μετοχή της Coca Cola βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο του τζίρου όσο και των απωλειών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κύμα μείωσης του ρίσκου, που ακρίτως χτυπά την αγορά. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές φαίνεται να στρέφονται σε παραδοσιακά χρηματιστηριακά «δόγματα» περί «ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων» σε περιόδους (εν δυνάμει) «καταιγίδας», όπως η παρούσα, ενώ η γεωπολιτική ανασφάλεια ίσως βάλει «στο ντουλάπι» τις προβλέψεις των επενδυτών αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες.

Ιστορικά πάντως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τείνουν να αντικατοπτρίζονται μέσω των αγορών εμπορευμάτων, και σήμερα σίγουρα αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουν στενά οι επενδυτές είναι το φυσικό αέριο, πετρέλαιο καθώς και αγροτικά προϊόντα επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Jumbo με 4,46% και η Ελλάκτωρ με 1,22% σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο με τον ΟΠΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν κλείνοντας ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος Aegean και Coca Cola με 6% και 5,93% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση με την Eurobank, Εθνική Σαράντης και ΔΕΗ να ακολουθούν κλείνοντας με απώλειες άνω του 4%. Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Τιτάνας, Motor Oil σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Quest, σημείωσαν απώλειες άνω του 1,5% με την Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 177,33 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 89,13 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,45 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: «Ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει τα σχέδια των επιχειρήσεων για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί το οινοποιείο του Κοντομηνά και η έπαυλη των αδελφών Χατζηιωάννου (Sprider Stores) στην Εκάλη (pics) (upd)

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την αναστολή στους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2022 – «Παγώνει» την απόφαση για το 2023

Exit mobile version