Δύο «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά περιλαμβάνονται στα 838 που έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν σήμερα. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που καθεμιά κουβαλάει τη δική της μεγάλη ιστορία…

Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο ένας πλειστηριασμός αφορά τον Δημήτρη Κοντομηνά και ο δεύτερος τους αδελφούς Χατζηιωάννου της κραταιάς κάποτε και πτωχευμένης πλέον αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores.

Το σφυρί για τη Mediterra Οινοποιητική

Η Mediterra Οινοποιητική ήταν μια από τις πολλές επενδυτικές επιλογές του Δημήτρη Κοντομηνά και μάλιστα σε έναν αγαπημένο του τομέα, καθώς ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο καθώς δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν πάντα λάτρης του καλού κρασιού.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, συντελείται ένα «ξήλωμα» του άλλοτε πανίσχυρου ομίλου του που περιλάμβανε πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματικούς «πυλώνες».

Έτσι, μετά την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα», και τους πλειστηριασμούς για τα ποσοστά στην εταιρεία Intertech, αλλά και για τις μετοχές της Village Roadshow ήρθε η σειρά τη Mediterra Οινοποιητική-Creta Olympias Α.Ε.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 στον οικισμό Κουνάβοι του δήμου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών υψηλής ποιότητας από γηγενείς και ξένες ποικιλίες. Γύρω στο 2005 εντάχθηκε στον όμιλο Demco και τα ηνία της ανέλαβε ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Έκτοτε εισήλθε σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης με στόχο την κατάταξή της ανάμεσα στις πιο σημαντικές οινικές δυνάμεις της χώρας. Στην πορεία, διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο οινοποιείο στην Κρήτη, 11 χλμ. μετά την Κνωσό, με αίθουσα γευσιγνωσίας και πολλά άλλα, έφτασε να κάνει εξαγωγές σε 25 χώρες και να κερδίζει πλήθος διεθνών βραβείων.

Ανάμεσα στα γνωστά κρασιά της ήταν το λευκό Ξερολιθιά, το ερυθρό Μυράμπελος, η Νέα Γη, το βαθιάς παλαίωσης Πυρόραγο, το ροζέ Ροδείλι, καθώς και η Άνασσα, η κορωνίδα των λευκών κρασιών παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια, αλλά και το βιολογικό Αντάμα.

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Παιανία, στο 40,2 χλμ. Αττικής Οδού, ΣΕΑ 1 Μεσογείων, δηλαδή στα γραφεία της Demco.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν αρχικά η Τράπεζα Πειραιώς και τώρα η Inrtum ως ειδική διάδοχός της και διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Sunrise Ι NPLFinance Designated Activity Company”.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και μετά ξεκίνησε ένα… γαϊτανάκι με προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέσα στο 2021 (ο τελευταίος ήταν για τις 29 Σεπτεμβρίου) που δεν έγιναν, για διάφορους λόγους. Σήμερα, ωστόσο, το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει, ενώ έχει ήδη σχηματιστεί και «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών».

Στον πλειστηριασμό βγαίνει όλο το βιομηχανικό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 26,6 στρεμμάτων στον οικισμό Κουνάβων Ηρακλείου. Αυτό αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και όροφο που περιλαμβάνουν γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας, χώρο βιοχημικού εργαστηρίου, κυρίως χώρο οινοποιείου, σταφυλοδόχους, ζυγιστήρια, εμφιαλωτήριο, χώρο φύλαξης έτοιμων προϊόντων κ.ά., με συνολική επιφάνεια 5.203,76 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς, έπειτα από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, έχει οριστεί στο ποσό των 1.570.000 ευρώ.

Το συγκρότημα κατακυρώθηκε τελικά με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 1.570.001 ευρώ.

H Greenview Properties και η βίλα της Εκάλης

Ο δεύτερος πλειστηριασμός που συγκεντρώνει ενδιαφέρον είναι αυτός σε βάρος της εταιρείας Greenview Properties, την περίπτωση της οποίας είχε αποκαλύψει το newmoney στις 14 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την «διάδοχο» της εταιρείας “Lady Inside”, που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση, αλλά μετά από επτά χρόνια «αναβίωσε» με άλλο όνομα.

Η “Lady Inside” ήταν μια εταιρεία καλσόν, καλτσών, εσωρούχων, έτοιμων ενδυμάτων, νημάτων, υφασμάτων και συμμετοχών, από τις πολλές τις οποίες είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Σάκης και Σάββας Χατζηιωάννου, της αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, που βάρεσε κανόνι το 2013.
Μετά την «ανάστασή» της το 2020 είχε άλλα πρόσωπα στη διοίκηση και διαφορετικό προσανατολισμό καθώς δραστηριοποιήθηκε στην αγορά ακινήτων.

Η “Greenview Properties”, το 2020 είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, υποχρεώσεις 1,14 εκατ. ευρώ και ζημιές 34.988,44 ευρώ, ενώ τα έξοδα διοίκησης, διάθεσης κ.λπ. ανήλθαν σε 35.300,33 ευρώ. Υπήρξαν ωστόσο ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου.

Η σύσταση της ως Lady Inside έγινε τον Μάρτιο του 1997 με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. δραχμές και το 1998 έγινε ΑΜΚ 320 εκατ. δραχμές ενώ ακολούθησαν άλλες αυξήσεις και μετατροπές μέχρι το 2004. Ωστόσο από τις 5 Μαρτίου 2021 και μετά έγιναν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά 168.100 ευρώ, κατά 300.000 ευρώ (τον Απρίλιο του 2021) και κατά 500.000 ευρώ στις 22 Ιουνίου 2021, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται σε 1.500.000 ευρώ διαιρούμενο σε 1.500.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστης.

Παράλληλα, η έδρα της από τη Ν. Φιλαδέλφεια έχει μεταφερθεί πλέον στην δημοφιλή οδό Ρόδων της Εκάλης.

Το πολυτελές ακίνητο και ο πλειστηριασμός

Εκεί βρίσκεται και το πολυτελές ακίνητο το οποίο βγαίνει σήμερα στο σφυρί, με επισπεύδουσα την διαφημιστική εταιρεία Fuse BBDO Communications S.A. (πρώην Team Athens Διαφημίσεις Α.Ε.), ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης).
Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.186,25 τ.μ. μαζί με την μονοκατοικία εμβαδού (κατά την άδεια) 722,94 τ.μ.

Πρόκειται για διώροφη μονοκατοικία πολυτελούς κατασκευής που αποτελείται από:

• Υπόγειο επιφάνειας 268,14 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης (γκαράζ), τρείς αποθήκες και χώρο κλιμακοστασίου ανόδου στο ισόγειο.
• Ισόγειο επιφάνειας 244,08 τ.μ. με σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, χολ με κλιματιστικό, καθιστικό, ένα WC, δωμάτιο ιματιοθήκης, χώρο αποθήκης και πλυντηρίου με προθάλαμο.
• Α’ όροφο επιφάνειας 210,72 τ.μ. με τρεις κοιτώνες με λουτρό και δωμάτιο ντουλάπα, ένα κοιτώνα με προθάλαμο, λουτρό, δύο δωμάτια ντουλάπες (βεστιάρια), χώρο Jacuzzi, διάδρομο επικοινωνίας και κλιμακοστάσιο.


-Καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας έχει κατασκευαστεί τμήμα 2ου ορόφου με υπερύψωση τμήματος της στέγης σε επιφάνεια που υπολογίζεται σε 80,00 τ.μ. περίπου.

Η μονοκατοικία είναι κατασκευής του 1990 και όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά περιγράφονται ως εξής:

-Εξωτερικές τοιχοποιίες: Οπτοπλινθοδομές / Επιχρίσματα τριπτά τριών στρώσεων
-Τοίχοι, πλαγιοκαλύψεις: Οπτοπλινθοδομές & επένδυση πέτρας (τμήμα του εξωτερικού τοίχου καθώς και η μάντρα προς την οδό Ρόδων είναι επενδυμένη με πέτρα).
– Δάπεδα: Μάρμαρο και Δρύινα
-Εξωτερικά κουφώματα ξύλινα
-Θύρες: Δρύινες μασίφ λουστραριστές

Είναι ακόμη εξοπλισμένη με σύστημα κλιματισμού (καλοριφέρ και A/C κλειστού τύπου) και ανελκυστήρα, ενώ στην έκθεση εκτίμησης χαρακτηρίζεται «υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής αισθητικής και κατασκευής».

Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με κήπο και περίφραξη και η κατάσταση συντήρησή της κρίνεται πολύ καλή.

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία κατά πλήρη κυριότητα (ποσοστό 100%) με αγοραπωλησία που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2003, δηλαδή επί εποχής ακόμη της πλήρους ανάπτυξης του ομίλου των αδελφών Χατζηιωάννου

Η μονοκατοικία έχει μαζί με την αυθαίρετη επέκταση συνολική επιφάνεια 802,94 τ.μ. και με βάση την έκθεση εκτίμησης η αγοραία αξία της μετά την εφαρμογή κατάλληλων αναγωγών προσδιορίστηκε στα 1.228,81 €/τ.μ., δηλαδή στις 986.658,36 ευρώ, από τις οποίες αφαιρέθηκαν 25.000 ευρώ ως κόστος νομιμοποίησης. Έτσι προέκυψε η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς των 962.000 ευρώ.

Η ανακοπή και ο τριπλασιασμός της τιμής εκκίνησης

Στη συνέχεια, όμως, είχαμε μια θεαματική ανατροπή, καθώς η Greenview Properties τον προηγούμενο μήνα κατέθεσε ανακοπή κατά της επισπεύδουσας, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 2.821.854 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από τις 962.000 ευρώ, και ζητώντας να διορθωθεί και να συμπληρωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Καταρχάς ως προς εμβαδόν της μονοκατοικίας, που αποτελείται από υπόγειο, κύριων χώρων 187,63 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 77,10 τ.μ., ισόγειο 244,08 τ.μ., πρώτο όροφο 216,71 τ.μ. και σοφίτα – δεύτερο όροφο, 85,20 τ.μ. Δηλαδή έχει συνολικό εμβαδόν 810,72 τ.μ. και όχι 802,94 τ.μ., όπως αναφέρεται στην κατασχετήρια έκθεση.

Δεύτερο, ότι έχει τακτοποιηθεί πολεοδομικά κάθε κατασκευή, που είχε εκτελεσθεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας και τρίτο και βασικότερο ότι έχει γίνει εκτεταμένη ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανακαίνισης:

1) Πραγματοποιήθηκε αποξήλωση όλων των παλαιών στοιχείων του ακινήτου που έχριζαν ανακαίνισης και συγκεκριμένα αποξήλωση ντουλαπών, παλαιού πατώματος, οκτώ λουτρών, παλαιάς κουζίνας, πλυντηρίου και παλαιού λεβητοστάσιου.

2) Τοποθετήθηκαν νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες ανά όροφο, διενεργήθηκε έλεγχος όλων των γραμμών, πραγματοποιήθηκε παροχή νέων γραμμών, τοποθετήθηκαν τετρακόσιοι premium πριζοδιακόπτες μάρκας Legrant, είκοσι διακόπτες dimmable αφής στα κύρια υπνοδωμάτια, κρυφοί και αυτόματοι φωτισμοί Led, έγινε εγκατάσταση συστήματος συναγερμού τελευταίας τεχνολογίας με LCD οθόνες ανά όροφο και εκτός από μαγνητικές επαφές τοποθετήθηκαν και ανιχνευτές κίνησης, πυρασφάλεια κατόπιν εκπόνησης νέας σχετικής μελέτης, γραμμές internet σε όλους τους ορόφους (οπτική ίνα), τ γραμμές τηλεφώνου και εγκαταστάθηκε premium σειρά θυροτηλεφώνων της CTC με LCD οθόνες.

3) Τοποθετήθηκαν νέες υδραυλικές παροχές σε όλο το ακίνητο, έγινε πλήρης ανακαίνιση τριών λουτρών με μάρμαρα και ξύλα premium ποιότητας, κατασκευάστηκε ένα master λουτρό με όνυχα, δύο καμπίνες ντουζ και καμπίνα υδρομασάζ και τοποθετήθηκαν στα τρία λουτρά πλακάκια άριστης ποιότητας.

4) Κατασκευάστηκε δρύινο πάτωμα στα υπνοδωμάτια σε επιφάνεια 250 τ.μ., κατασκευάστηκαν έξι ντουλάπες ρούχων, τέσσερα βεστιάρια, κύρια κουζίνα με ξύλα premium κατηγορίας, βοηθητική κουζίνα στο πλάι της κεντρικής και πραγματοποιήθηκε αποξήλωση, ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση των ξύλινων κουφωμάτων.

5) Εκτελέστηκαν εργασίες τριψίματος, γυαλίσματος, στεγανοποίησης και αδιαβροχοποίησης όλων των πεντελικών μαρμάρων.

6) Διενεργήθηκαν έλεγχος, επισκευή και μόνωση, όπου ήταν απαραίτητο, στην κεραμοσκεπή.

7) Στον κήπο πραγματοποιήθηκε αποξήλωση και ανακατασκευή του τάπητα, τοποθετήθηκαν χαλίκια, φυτά και δέντρα

8) Στο γκαράζ τοποθετήθηκαν τέσσερις καινούργιες πόρτες ασφαλείας premium σειράς και μέγιστης προστασίας και εκτελέστηκε επισκευή του αντιολισθητικού δαπέδου.

9) Επισκευάσθηκαν τα κιγκλιδώματα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου περιμετρικά του κτιρίου και αντικαταστάθηκαν τα σκουριασμένα μέρη.

10) Έγινε βάψιμο κατεστραμμένων τοίχων με έλαιο, πραγματοποιήθηκε ξύσιμο και σοβάτισμα εσωτερικά, ενώ εκτελέστηκαν ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά σε όλους τους χώρους του κτιρίου, εργασίες σοβατίσματος μονωτικού σε όλες τις επιφάνειες εσωτερικά, ελαιοχρωματισμοί εξωτερικά και πραγματοποιήθηκαν καθαρισμός, συντήρηση και αδιαβροχοποίηση πετρών.

Επίσης, στο εξωτερικό χώρο υπάρχει πισίνα, η οποία έχει κατασκευασθεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, με την δυνατότητα νομιμοποίησής της με κόστος που κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ, υπαίθριος χώρος στάθμευσης, κήπος με BBQ και ξενώνας-διαμέρισμα.

Κατόπιν όλων αυτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου έκανε δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 2.821.854 ευρώ. Ωστόσο, τελικά, ο σημερινός πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο σενάριο για περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις – Εκκενώνεται το Προξενείο Μαριούπολης, επιχείρηση εξόδου Ελλήνων

Lamda: Τα έσοδα των 250 εκατ. ευρώ φέτος από τις πρώτες 3 οικιστικές περιοχές του Ελληνικού και η υπερβάλλουσα ζήτηση για το mall (pics)