(last update 15.14) Τις αντιστάσεις των 930 μονάδων ετοιμάζεται να διασπάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπαίνει με το «δεξί» στο 2023, λαμβάνοντας ώθηση από επιλεκτικές τοποθετήσεις στο ταμπλό και οδεύοντας προς νέο υψηλό 8μήνου. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν απουσιάζει και η επιφυλακτικότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις ευρύτερες προκλήσεις του νέου έτους («φρένο» στην ανάπτυξη, πολιτική αβεβαιότητα κ.α.)

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη θα είναι κλειστές σήμερα, κάτι που περιορίζει αισθητά τη συναλλαγματική δραστηριότητα στη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ και η καθιερωμένη εορταστική ραστώνη επιδρά ανασταλτικά.

Πιο αναλυτικά, λίγο πριν τη 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,70% και διαμορφώνεται στις 936,26 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (929,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 930,38 έως 936,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να παράσχει έναν ανοδικό τόνο στην αγορά (+1,54% και 650 μονάδες), δεδομένου ότι το νέο έτος επιφυλάσσει αρκετές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις, με κυριότερη όλων την επικείμενη απο-επένδυση του ΤΧΣ. Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +2,4% και το 1,02 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +1,2% και προσεγγίζει τα 3,8 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank σημειώνει κέρδη στο +1,5% και το 1,07 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +0,8% και το 1,45 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,40% 1,024 ευρώ
  • Eurobank +1,52% 1,071 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 3,792 ευρώ
  • Πειραιώς +0,83% 1,45 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74% και 2.268 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται στο +1,9% και τα 6,68 ευρώ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Enel Romania. Άνοδο κατά 2,2% εμφανίζει και η μετοχή της Viohalco, ενώ οι μετοχές των Aegean – Viohalco έπονται πέριξ του +1,5%. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, δε, ενισχύεται κατά +1% και σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω των τελευταίων διαδικασιών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στους Αυστραλούς. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ μειώνεται στο -2,1% και το 1,71 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Autohellas, ΕΛΠΕ και Coca – Cola να υποχωρούν κατά έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,98% και 1.425 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει εντυπωσιακά στο +7,2% και το 0,81 ευρώ (υψηλό 4μήνου), ενώ κατά σχεδόν 3% διευρύνεται η μετοχή της Intracom Holdings. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 67 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 30 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 66,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Το δύσκολο ξεκίνημα στο 2023

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το ανέλπιστο +4% του 2022 και τα νέα υψηλά 8μήνου, επιχειρεί να μπει με το… δεξί στο νέο έτος, το οποίο -παρά τα θετικά πρόσημα της Δευτέρας- προμηνύεται αρκετά δύσκολο και ευμετάβλητο, δεδομένου του πλήθους των αβεβαιοτήτων και των προκλήσεων.

Άλλωστε, το ασταθές διεθνές περιβάλλον, σε συνδυασμό με την τρέχουσα (άτυπη) προεκλογική περίοδο, η οποία θα κορυφωθεί (κατά πάσα πιθανότητα) στο β’ τρίμηνο του έτους, μας προδιαθέτουν για ένα καθοδικό α’ εξάμηνο, το οποίο ωστόσο δύναται να αντιστραφεί στο β’ μισό του 2023.

Ήδη, αρκετοί traders φοβούνται ότι οι στηρίξεις των 900 – 920 μονάδων πολύ σύντομα θα «καταρρεύσουν», οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη έως και τη ζώνη των 850 – 800 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το βασικό στήριγμα της ελληνικής αγοράς.

Ένα σενάριο, το οποίο αποκτά υψηλό βαθμό υλοποίησης, ιδίως εφόσον δεν υπάρξει «καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα και η νέα κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει επαρκή πλειοψηφία, ώστε να έχει μια σχετικά «άνετη» τετραετία -παράγοντας άκρως σημαντικός για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναρριχάται κατά επτά μονάδες βάσης και ανέρχεται άνω του 4,6%, για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου (υψηλό διμήνου).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ειδικοί σπεύδουν να «χωρίσουν» το 2023 σε δύο διαφορετικές περιόδους: Το «δύσκολο» α’ εξάμηνο και το «ελπιδοφόρο» β’ εξάμηνο. Εκτός φυσικά, αν προκύψει κάτι μη αναμενόμενο, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το β’ μισό του έτους, αυτές εδράζονται σε μια σειρά ρεαλιστικών -αν μη τι άλλο-παραγόντων. Ενδεικτικά:

Τα περιθώρια ανόδου για πολλές εισηγμένες παραμένουν σημαντικά, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals οπωσδήποτε μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός θετικού momentum για την ελληνική αγορά. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα πατήσει ναι μεν «φρένο», αλλά θα παραμείνει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Και σε όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs συγκαταλέγει την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες είναι πιθανό να πετύχουν διψήφια κέρδη εντός του 2023. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτή η αισιοδοξία εδράζεται στη σημαντική υποτίμηση των προηγούμενων ετών, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου από 9% έως 11% σε βάθος 12μήνου για τον Γενικό Δείκτη.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, μετά το χειρότερο έτος από το 2018, μπαίνει με το «δεξί» στο 2023, καταγράφοντας άνοδο στο +0,65% και τις 427 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,82%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,12% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,05%. Σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη οι δείκτες θα είναι κλειστοί σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, οι τουρκικές εκλογές και το Game Theory, το πρώτο deal του 2023 και τα «θαύματα» που αναστατώνουν τους τραπεζίτες 

Η πιο ακριβή και exclusive εμπειρία του 2023 κοστίζει 5 εκατ. δολάρια και είναι μόνο για έναν

Τι φέρνει το 2023 για τα κρυπτονομίσματα