Αγορές

Πάνω από 6% υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού

  • Χρήστος Λαΐνας


Άνω του 14% οι απώλειες στις τράπεζες - Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές μετά το κλείσιμο της Βρετανίας

Ισχυρές απώλειες καταγράφει το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες -6,12% και να υποχωρεί στις 753,920 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες και να υποχωρεί κατά -11,125 στις 456,07 μονάδες. Με την Ελληνική αγορά να ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές που σημειώνουν και αυτές μεγάλες απώλειες και οι Τράπεζες να αποδεικνύεται ότι είναι οι πιο ευαίσθητες σε οποιοδήποτε θετικό ή αρνητικό νέο το ζητούμενο εδώ είναι να κρατηθούν οι βασικές στηρίξεις με τον Γενικό δείκτη να πρέπει να κρατήσει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τις 759 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης οι Τράπεζες μαζί με την Aegean είναι προφανώς αυτές που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά -14,37%, η Alpha Bank κατά -11,79%, η Aegean κατά -10,69% και η Eurobank και Εθνική Τράπεζα κατά -9,81% και -8,58% αντίστοιχα.  Η Λάμδα υποχωρεί κατά -7,64% τα ΕΧΑΕ με -7,38% και άνω του 6% υποχωρούν η ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Coca Cola ενώ μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια μετοχή με θετικό πρόσημο.

Στην Μεσαία Κεφαλαιοποίηση όπου και εδώ όλες οι μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη είναι αρνητικές η Τράπεζα Αττικής σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με -8,195 και ακολουθούν η Autohellas με -7,21%, ΜΙΓ με -6,69%, Ικτίνος με -6,39%, Ιντρακάτ με -6,33% και ο ΑΒΑΞ με -6,25%. Απώλειες άνω του -4% είναι η Cenergy, ΟΛΘ, ΕΛΤΟΝ και Πλαστικά Θράκης. Αυξημένος ο όγκος συναλλαγών μεχρι τώρα με 65 εκατομμύρια ευρώ.

Στις επιχειρηματικές ανακοινώσεις ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι απέκτησε νέο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 50 MW στην Ισπανία (φωτοβολταϊκό έργο Jaen) από την Viridi RE. Το φωτοβολταϊκό έργο βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ισπανία και ειδικότερα στον Δήμο Jaén (Ανδαλουσία). Αυτή η περιοχή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας στην Ισπανία και ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το έργο Jaen είναι έτοιμο για κατασκευή η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το φωτοβολταϊκό έργο θα συνδεθεί με τον υποσταθμό Endesa υψηλής τάσης. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στην στρατηγική ανάπτυξης ανανεώσιμης ενέργειας της MYTILINEOS στην Ευρώπη και αποτελεί κομμάτι μίας ευρύτερης σειράς έργων στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έρχεται παράταση για τις προθεσμίες ρυθμίσεων – Ποιοι μπαίνουν στον 2ο γύρο

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού – Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Βρετανία στην Αθήνα

Οι δυο «Millennials» που έβγαλαν 10 εκατ. πουλώντας θήκες τηλεφώνων στο Instagram