Αγορές

Βαριές απώλειες άνω του 3% στις ευρωαγορές μετά το κλείσιμο της Βρετανίας

  • newsroom


Πτώση 5% στις μετοχές του κλάδου ταξιδίων - Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού «χτυπά» τη βρετανική στερλίνα

(Upd) Βουτιά κάνουν οι ευρωπαικοί δείκτες, μετά τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που οδήγησε στο κλείσιμο μεγάλου τμήματος της Βρετανίας και σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από διάφορες χώρες.

Tην ίδια  ώρα  η εμπορική συμφωνία του Brexit συνεχίζει να κρέμεται από μία κλωστή.

Ο πανευρωπαικός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες άνω του 2%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας να χάνουν πάνω από 5%. Λίγα λεπτά πριν τις 13:00, χάνει 3,11%, στις 383,53 μονάδες.

Οι ανησυχίες για νέο πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν τον βρετανικό δείκτη FTSE σε βουτιά  2,63% Ο γερμανικός δείκτης DAX αυτή την ώρα χάνει 3,68%. Ο γαλλικός CAC 40 στο -3,34%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 3,37% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 4,09%.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν απώλειες 5,5% και οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη κατέγραφαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών καθώς οι νέοι περιορισμοί προκάλεσαν ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση, ασκώντας πιέσεις στις τιμές του αργού.

Ενδεικτικά, η μετοχής της IAG, μητρικής της British Airways έκανε βουτιά 13,5% τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.

Στον τομέα της κρουαζιέρας η Carnival έχανε νωρίτερα 8,8% , ενώ η Tui, η Lufthansa και η Rolls Royce υποχώρησαν πάνω από 7%.

Οι traders παρακολουθούν με νευρικότητα τη νέα μετάλλαξη της Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία οδήγησε σε νέο σκληρό lockdown το Λονδίνο και άλλα τμήματα της ΝΑ Αγγλίας, ανατρέποντας εντελώς τα σχέδια για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες.

Η μετάλλαξη εκτιμάται ότι κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό κατά 70%, ενώ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο μεταλλαγμένος ιός έχει εντοπιστεί σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού μπλόκαραν τα ταξίδια από Βρετανία. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ολλανδία σταμάτησαν τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολούθησαν Καναδάς και Ισραήλ.

Στην αγορά συναλλάγματος, βαριές είναι οι απώλειες για τη στερλίνα που έχασε νωρίτερα έως και 1,7% στο 1,33 έναντι του δολαρίου.

Επιπλέον, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού πλήττει και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς Βρετανία και ΕΕ συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά μια εμπορική συμφωνία που θα πρέπει να ισχύσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος για την αποχλωρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι δυο «Millennials» που έβγαλαν 10 εκατ. πουλώντας θήκες τηλεφώνων στο Instagram

Συμφωνία – μαμούθ $4,4 δισ: Η Lockheed Martin εξαγοράζει την Aerojet Rocketdyne

Tesla: Έτοιμη για το ντεμπούτο της στον S&P 500 – Η ξέφρενη άνοδος του Ελον Μασκ