(Τελευταία ενημέρωση – 13:16)

Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς μετά τις 12:30 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε ανοδικό έδαφος, αφήνοντας πίσω του τις χθεσινές τραπεζοκεντρικές ρευστοποιήσεις. Ωστόσο, οι πωλητές συνεχίζουν να δίνουν το παρών, με το πρόσημο να «παίζεται».

Υπενθυμίζεται πως το Χ.Α. προέρχεται από συνεδρίαση έντονων απωλειών στον τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο της αποκρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των ετήσιων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν η Alpha Bank και η Eurobank. Τα παραπάνω έδωσαν τη δυνατότητα στους traders να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, έχοντας προεξοφλήσει τις θετικές εξελίξεις για τον κλάδο.

Από «βαρίδι», οι τράπεζες μετατρέπονται σήμερα σε ανοδικό καταλύτη, κατέχοντας τα πρωτεία του rebound της εγχώριας αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,21% στις 1.428,37 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.429,08 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.421,22 μονάδες.

Με αυτή την ανατροπή, επιτυγχάνεται ο στόχος της παραμονής σε ανοδικό έδαφος για την εβδομάδα. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν χάσει τις 1.422,75 μονάδες, τότε το Χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει το έβδομο διαδοχικό πενθήμερο κερδών. Διψήφια παραμένει η επίδοση του ΓΔ από τις αρχές του έτους.

Κέρδη άνω του 0,5% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, με την Εθνική και την Eurobank να ξεχωρίζουν. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 43,68 εκατ. ευρώ, με τζίρο 19 εκατ. ευρώ να κάνει η Τρ. Πειραιώς.

Σε διεθνές επίπεδο το κλίμα είναι άκρως θετικό, μετά τα δειλά «σήματα» αισιοδοξίας που έστειλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες για την επερχόμενη νομισματική χαλάρωση. Για «προσεκτική άρση της περιοριστικής πολιτικής» κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς έκανε λόγο ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Είχε προηγηθεί η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο για έναρξη των μειώσεων επιτοκίων σύντομα. «Θα μάθουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά πολλά περισσότερα τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω δηλώσεις λειτούργησαν ως «καύσιμο» για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον S&P 500 και τον Nasdaq στη Wall Street να «κλειδώνουν» σε νέα ρεκόρ. Πάνω από τις 500 μονάδες, για πρώτη φορά στα χρονικά, έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ σε ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο γαλλικός CAC 40 ξεπερνώντας το ορόσημο των 8.000 μονάδων.

Νέος γύρος πακέτων

Η πλήρης αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς αφήνει έντονα τα «σημάδια» της στο ταμπλό. Την Πέμπτη πέρασαν επτά πακέτα με 270,27 εκατ. τεμάχια (στην τιμή των 4 ευρώ) και αφορούσαν το 80% του συνόλου των προσφερόμενων μετοχών, ύψους 1,08 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε επόμενη φάση, αναμένεται να αλλάξουν χέρια 67,51 εκατ. τεμάχια (δηλαδή το 20% του συνόλου των προσφερόμενων μετοχών), με 43,88 εκατ. μετοχές (65%) να αφορούν τους εγχώριους ιδιώτες και 23,63 εκατ. μετοχές (35%) τους ειδικούς επενδυτές.

Στο ταμπλό

Κέρδη 0,53% για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.238,06 μονάδες. Μοιρασμένη η εικόνα στους τίτλους των συστημικών τραπεζών, με την Εθνική (+1,28% στα 7,12 ευρώ) και την Eurobank (+0,87% στο 1,9125 ευρώ) να ενισχύονται, ενώ η Πειραιώς (-0,63% στα 4,074 ευρώ) και η Alpha Bank (-0,09% στο 1,718 ευρώ) υποχωρούν.

Ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά 0,27% στις 3.459,71 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap χάνει 0,17% στις 2.432,68 μονάδες. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (η ομώνυμη και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), σημειώνοντας αμφότερες άνοδο τουλάχιστον 1%. Στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παραμένει σε θετικό έδαφος για έκτη συναπτή μέρα, βάζοντας «πλώρη» για νέο ρεκόρ 24ετίας.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα κέρδη για την Jumbo, την Autohellas (με ώθηση από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα) και την Σαράντης. Στον αντίποδα, η Cenergy Holdings διολισθαίνει -2,4% στα 7,31 ευρώ, ενώ απώλειες κοντά στο -1% καταγράφουν επίσης η Viohalco και η θυγατρική της, ElvalHalcor.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υποχωρούν σημαντικά η Profile, η Intrakat και η MIG, ενώ η ΕΥΑΘ ενισχύεται κατά +1,48% στα 3,43 ευρώ στον απόηχο της διμερούς σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, η μετοχή της ΕΥΑΘ λαμβάνει ώθηση από τις πληροφορίες για ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Ακολουθούν η Austriacard Holdings (+1,23 στα 6,58 ευρώ) και ο ΟΛΠ (+1,57% στα 25,8 ευρώ).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 98,3 δισ. ευρώ, με 55 μετοχές να είναι στο «κόκκινο», 43 να σημειώνουν θετικό πρόσημο και 12 να παραμένουν αμετάβλητες.

Τράπεζες vs θετικών καταλυτών

Ήπια «προσγείωση» κάτω από τις 1.430 μονάδες έκανε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, διατηρώντας ωστόσο την επαφή του με το ρεκόρ 13ετίας των 1.434,87 μονάδων, που επιτεύχθηκε πρόσφατα (4/3). Σε περίπτωση ανάκαμψης, επόμενα επίπεδα που έχει να «κυνηγήσει» η αγορά είναι οι 1.437,28 μονάδες (19/4/2011) και οι 1.469,03 μονάδες (15/4/2011). Παρά τις συνθήκες sell off που επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση μικρότερη του 1%, με μόλις μία συνεδρίαση εντός του 2024 να καταγράφονται ισχυρές απώλειες (-1,55% στις 16/1). Για άλλη μία φορά το rotation στους θετικούς πρωταγωνιστές λειτούργησε υποστηρικτικά.

Την ισχυρότερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. Οι πωλητές έσπευσαν μαζικά στους τίτλους των συστημικών, στον απόηχο του placement της Τρ. Πειραιώς, το οποίο οδήγησε τον τζίρο σε δυσθεώρητα επίπεδα, άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Alpha Bank και η Eurobank. Η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για «αποφόρτιση», με τις τράπεζες πάντως να διατηρούν ισχυρά κέρδη από τις αρχές του έτους, που «αγγίζουν» το 16%.

Με ένα πενθήμερο ράλι, που έχει αποφέρει σχεδόν 1 ευρώ (περίπου +7%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έριξε το «φράγμα» των 15 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2000. Μάλιστα, σε πρόσφατο report της, η AXIA έχει θέσει τα 24,8 ευρώ ως τιμή-στόχο για τη μετοχή, με την αποτίμησή της να ξεπερνά σήμερα το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδα άνω των 17 ευρώ επέστρεψε ο ΟΠΑΠ, επαναπροσεγγίζοντας το υψηλό 14 και πλέον ετών (Οκτώβριος 2009) των 17,31 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ξεπερνά τα 6,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων κάτω από την Coca Cola, την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

Άλλος ένας τίτλος που απέτρεψε ισχυρότερη διόρθωση στο ταμπλό ήταν αυτός της Titan. Χθες έκλεισε στα 26,5 ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ που κρατά από το 2019, όταν ο όμιλος επανεισήχθη με τη νέα του μορφή στα χρηματιστήρια της Αθήνας, των Βρυξελλών και του Παρισιού. Η κεφαλαιοποίηση της Titan ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή της DBRS και της Moody’s

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στον αποψινό «χρησμό» της DBRS για την ελληνική οικονομία. Ο καναδικός οίκος ήταν από τους πρώτους που «ανέβασαν» τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, τοποθετώντας το αξιόχρεο στο BBB (low). Πιο πιθανό σενάριο είναι να μην προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση, αν και αναμένονται με ενδιαφέρον τα σχόλια για την πορεία της εγχώριας οικονομίας. Μία εβδομάδα μετά (15/3) ακολουθεί η ετυμηγορία της Moody’s, με τον αμερικανικό οίκο να είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η χθεσινή (7/3) ήταν η πιο «φορτωμένη» μέρα μέχρι στιγμής, με τις Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Autohellas και Attica Bank να ανακοινώνουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις τους. Όσον αφορά το καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας, σειρά έχει τη Δευτέρα (11/3) η Σαράντης, την Τρίτη (12/3) η Εθνική Τράπεζα, η Aegean και η Trade Estates και την Τετάρτη (13/3) ο ΟΠΑΠ και η Titan.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσαν περισσότερο η Alpha Bank και η Eurobank, εστιάζοντας στις δηλώσεις των διοικήσεων για τα μερίσματα. Η πρώτη κάνει λόγο για διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023, ήτοι 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Από την πλευρά της, η Eurobank προσβλέπει σε επιβράβευση των μετόχων της κατά τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023 (περίπου 0,09 ευρώ ανά μετοχή) και 50% έως το 2026, ενώ επικαλέστηκε τις επίσημες αποφάσεις του SSM που αναμένονται τον ερχόμενο Μάιο, με την ελπίδα για θετικό «σινιάλο».

Διαβάστε ακόμη 

Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ