Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 1,29% και να βρίσκεται στις 937,06 μονάδες μετά τις χτεσινές εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση και την αναγνώριση των αυτονομιστικών «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθώντας το αρνητικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών αγορών. Στη συνέχεια, ωστόσο, της συνεδρίασης, οι απώλειες μετριάστηκαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα να υποχωρεί σε ποσοστό 0,50%. 

Στο άνοιγμα των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς ηπείρου λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις Ασιατικές αγορές και καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν και το 2%, καθώς η κλιμάκωση της έντασης που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ρωσικού στρατού σε Ουκρανικό έδαφος αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, με το πετρέλαιο στα ύψη, με την Ευρώπη «όμηρο» του ενεργειακού, οι μεν επενδυτές στρέφονται ήδη στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων», οι δε traders στο πώς θα αξιοποιήσουν το τεράστιο volatility που, κατ’ αρχάς για σήμερα θα είναι κυρίαρχο. Αντίθετα από την αγορά των μετοχών κινείται σήμερα η ομολογιακή αγορά όπου παρατηρείται ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,529%. Αυτό που αναμένουμε είναι οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν ως κυρίαρχο στοιχεί την μεταβλητότητα με τους επενδυτές να μην ανεβάζουν το μετοχικό τους ρίσκο με τα γεωπολιτικά σίγουρα να επηρεάζουν την ψυχολογία στις επενδύσεις, παρόλα αυτά πρέπει να το δούμε περισσότερο σαν ένα “πολιτικό παίγνιο”, μιας και οι αγορές περισσότερο παρακολουθούν τι θα γίνει με πληθωρισμό και επιτόκια και το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει σημαντικό ποσοστό αναλυτών “συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ελληνική Αγορά μπορεί να είναι η έκπληξη για το 2022, δείχνοντας ήδη ότι μπορεί.

Ουσιαστικά σε κάθε κίνηση των ξένων αγορών μπορεί να υπεραποδίδει στις ανοδικές κινήσεις και να είναι σαφώς πιο αμυντική στις πτώσεις. Η ρευστότητα στο σύστημα συνεχίζει να είναι μεγάλη και σίγουρα θα κυνηγήσει αποδόσεις”. Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 950 – 949 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 928 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 902 – 892 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1013 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2318, 2291, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2255 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2231, 2225 και 2178 – 2158 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 2371, 2390 – 2400 και 2500 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Quest, Εθνική, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Λάμδα, Σαράντης ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΟΤΕ ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)

Ο Αριστόγατος Ευκλείδης, η αρμάδα των κόκκινων ακινήτων της Μυκόνου και η εξαγορά της ελληνικής start up από το Facebook

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC