Αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,42%, στις 871,79 μονάδες. Η αγορά συνεχίζει την πτωτική της πορεία αυτόν τον μήνα παρά την χθεσινή, χωρίς δύναμη όμως, ανοδική της αντίδραση. Αν και ο τραπεζικός κλάδος έχει εμφανώς διαφοροποιηθεί από την πτωτική πορεία της υπόλοιπης αγοράς  βραχυπρόθεσμα το Χρηματιστήριο παραμένει σε προβληματική κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, με συνέπεια η τρέχουσα αίσθηση να ευνοεί τους πωλητές. Τουλάχιστον για αρκετά blue chips, που για ακόμη μία συνεδρίαση δέχθηκαν ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με συνέπεια να χαθεί και άλλη χρηματιστηριακή αξία.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ενεργειακό πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη δραματική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, ειδικότερα στον κλάδο της μεταποίησης.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, ως γνωστόν, κάθε φορά που στο χρηματιστήριο εκκινούν οι διαδικασίες για μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έγινε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τώρα με τη ΔΕΗ, οι τιμές υποχωρούν. Ειδικά σήμερα, καθώς οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι ξεκάθαροι και η πιθανή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών ενώ μάλλον δεν θα υπάρχει «δικαίωμα συμμετοχής» στην ΑΜΚ για τους μικρομετόχους, ήταν αναμενόμενο να υποχωρήσει το χρηματιστήριο.

Ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο πλούσιος μήνας σε νέα τα τελευταία χρόνια, που όμως δεν ήταν αρκετά για να βοηθήσουν την αγορά να κινηθεί ανοδικά. Πιθανώς αρκετά μεγάλα funds ήξεραν εκ των προτέρων την Α.Μ.Κ., μιας και ήδη έχουν κάνει εμπιστευτικές συναντήσεις, πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η παράμετρος αυτή πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς, όχι μόνο επειδή καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στον επίμαχο τίτλο, αλλά διότι κρατήθηκαν κεφάλαια εκτός αγοράς, προκειμένου να επενδυθούν κατά την περίοδο της αύξησης.

Ο Τραπεζικός κλάδος σαφώς έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παρελθόν έχοντας ίδιο και όχι μεγαλύτερο beta με τον Γενικό Δείκτη το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες Α.Μ.Κ. είναι σίγουρα υπαίτιες για αυτό, ενώ πιθανότατα οι Διοικήσεις των Τραπεζών να επιχειρήσουν, όταν βρεθεί η ευκαιρία, να ολοκληρώσουν τον κύκλο.

Τεχνικά για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη απαιτείται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 949 – 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 870 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 857 – 850 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 736, 828 – 823 και 795 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες στηρίξεις στις 2094 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2079, 2004 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1994 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 – 2240, 2317 και 2371 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,35% και βρίσκεται στις 2.106,17 μονάδες η Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και Σαράντης σημειώνουν ήπια άνοδο ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola με 2,27% με Τιτάνα, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ να σημειώνουν απώλειες άνω του 1% ενώ Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΔΕΗ σημειώνουν ήπιες απώλειες.

Διαβάστε ακόμη:

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

BofA: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές στόχοι

Ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης