Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμφίβολα, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ένα από τα καλύτερα έτη στην ιστορία του, με τη μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη να αγγίζει το εντυπωσιακό 40%.

Σ’ αυτή τη φρενήρη πορεία, η Λεωφόρος Αθηνών έχει πολλούς και διαφορετικούς «πρωταγωνιστές», οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην ουσιαστική και ποιοτική «αναβάθμιση» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Κατά γενική ομολογία, βέβαια, δύο κλάδοι ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως μέσα στο 2023 κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες και τις κατασκευές, οποίες ηγούνται του φετινού ράλι.

Η χρονιά των τραπεζών

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί έναν εκ των βασικών «πρωταγωνιστών», καθώς ο κλάδος κατορθώνει να αξιοποιήσει στο έπακρον το ευοίωνο περιβάλλον.

Επιστροφή στην κερδοφορία, υψηλά έσοδα από τόκους, ισχυρή κεφαλαιακή βάση, προοπτική διανομής μερισμάτων, μονοψήφια ποσοστά «κόκκινων δανείων», είναι μερικοί από τους παράγοντες, οι οποίες δίνουν ώθηση.

Και, φυσικά, μην ξεχνάμε την επιτυχημένη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Μια διαδικασία, η οποία επαναφέρει το ελληνικό banking στο ραντάρ των ξένων.

Αποτέλεσμα είναι ο κλαδικός δείκτης να αποχαιρετά το 2023 με μέση ετήσια απόδοση 70%, η οποία φέρνει την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ψυχολογικό όριο των 20 δισ. ευρώ (για πρώτη φορά από το 2016).

Η μετοχή της Πειραιώς, μεταξύ άλλων, «τρέχει» ένα ράλι κατά σχεδόν 130%, βελτιώνοντας αισθητά την αποτίμησή της, η οποία πλέον ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank κερδίζει 55%, η Eurobank 57% και η Εθνική Τράπεζα 72%. Πρόκειται για αποδόσεις αισθητά υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη του Γενικού Δείκτη.

Άλμα στις κατασκευές

Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος στην κυριολεξία «πετάει», αφορά τις κατασκευές, καθώς ο «οργασμός» σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, σε συνδυασμό με την προοπτική αποκλιμάκωσης των τιμών υλικών και του κόστους δανεισμού, εξασφαλίζει τον ιδανικό… κινητήριο μοχλό.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, όλους τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκαν αρκετές ανακατατάξεις, με μια σειρά εξαγορών και διοικητικών μεταγραφών, οι οποίες οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα.

Η Intrakat, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την ΑΚΤΩΡ, τίθεται στο επίκεντρο όλες αυτής της «άνθισης», με τη μετοχή να κάνει ράλι σχεδόν 200% μέσα στο 2023, Από κοντά ακολουθεί και η ΑΒΑΞ, η οποία καταγράφει σωρευτική άνοδο κατά τουλάχιστον 140%.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάκτωρ, αν και πλέον το χαρτοφυλάκιό της δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα, εμφανίζει κέρδη σχεδόν 45%. Ακόμη και οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι ΕΚΤΕΡ και Δομική Κρήτης, «τρέχουν» ένα ράλι 140% και 330% αντίστοιχα.

Τα «τρελά» κέρδη μικρών και μεγάλων

Φυσικά, το ανοδικό κρεσέντο δεν εξαντλείται μόνο στους δύο προαναφερθέντες κλάδους.

Η μετοχή της Aegean, ενδεικτικά, «πετάει» άνω του 110% σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το καλοκαίρι – ρεκόρ, τη βελτίωση της κερδοφορίας και φυσικά, την επαναγορά των warrants του ελληνικού δημοσίου, τα οποία αφορούσαν την κρατική στήριξη την περίοδο της πανδημίας.

Η Mytilineos, παράλληλα, ενισχύεται άνω του 80%, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά αισίως τα 5 δισ. ευρώ, καθώς πλέον ο Όμιλος έχει ανοίξει τα φτερά του και έχει αλλάξει… πίστα.

Ακόμη μία μετοχή – ορόσημο είναι αυτή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 70% μέσα στο 2023, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας, ενώ η μετοχή του Titan κερδίζει σχεδόν 80%, βάζοντας πλώρη για τον στόχο των 2 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Με κέρδη της τάξης του 130% αποχαιρετά το έτος η Cenergy, η οποία παρότι δεν προχώρησε στη mega – επένδυση με τη δανέζικη Orsted στις ΗΠΑ, καταφέρνει να εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη στους μετόχους.

Από την ορμή του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να μην ωφεληθεί η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία διευρύνεται κατά 75%, ενώ και η μετοχή της Ideal Holdings, μετά το μπαράζ εξαγορών, οδεύει προς μια απόδοση άνω του 75%.

Οι μετοχές του Ομίλου Κόκκαλη, επίσης, συγκαταλέγονται στους φετινούς «νικητές», με τις Intracom – Intralot να εξαργυρώνουν τον εταιρικό μετασχηματισμό και τις κινήσεις αναβάθμισης, δίνοντας αποδόσεις 75% και 85% αντίστοιχα. Από κοντά και η Κλουκίνας – Λάππας, η οποία κερδίζει σχεδόν 200%, εν όψει της συγχώνευσης με την Intracom Properties.

Τέλος, από τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν η Μάθιος Πυρίμαχα με κέρδη 90%, η Ακρίτας με κέρδη 101%, η Ευρωσύμβουλοι με κέρδη 66%, η Κέκροψ με κέρδη 98%, η Lavipharm με κέρδη 111%, η Βαρβέρης – Moda Bagno με κέρδη 200% και η Βιοκαρπέτ με κέρδη 80%.

Διαβάστε ακόμη

Darrell Duffie (Stanford University): Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πολύ πιο ευνοϊκά από τους επενδυτές

Σταύρος Νιάρχος: Οι πίνακες της Κρεολής και η μυθική συλλογή (pics)

Έρευνα: Ένας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο 6μηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ