Ο διακεκριμένος καθηγητής στην έδρα Adams του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και καθηγητής Χρηματοοικονομικών στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Stanford, Darrell Duffie, αποτελεί έναν από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους οικονομολόγους.

Η δουλειά του έχει συμβάλλει στην αναμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς διατραπεζικού δανεισμού και των δεικτών αναφοράς επιτοκίων, ενώ οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του για την αγορά αμερικανικών ομολόγων έχουν προκαλέσει προβληματισμό και έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ.

Ο Darrell Duffie τιμήθηκε με το Βραβείο Ωνάση 2023 στα Χρηματοοικονομικά για την προσφορά του στην οικονομική επιστήμη, το πλούσιο συγγραφικό του έργο, που έχει προσφέρει πολύτιμες αναλύσεις κρίσιμων παραμέτρων των χρηματοοικονομικών, αλλά και για τη σύμπραξή του στις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι τρεις νικητές των φετινών βραβείων Ωνάση: Darrell Duffie, Marc Melitz και Siri Pettersen Strandenes με τον Κώστα Γραμμένο CBE, καθηγητή Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα Lloyd’s Register Foundation του Bayes Business School του City, University of London

Με αυτή την αφορμή το newmoney συνομίλησε μαζί του αναζητώντας απαντήσεις για το πιο «καυτό» θέμα της οικονομικής επικαιρότητας – το ύψος των επιτοκίων – αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι προβλέπουν μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ το 2024. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να μειωθούν τα επιτόκια;

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρειάζεται να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια για να ελέγξουν το ποσοστό του πληθωρισμού. Περιμένω ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα και μετά θα τα μειώσουν, αλλά οι προβλέψεις μου δεν είναι καλύτερες από ό,τι μπορεί κανείς να δει ενσωματωμένες στις τιμές της αγοράς.».

Τόσο η οικονομία ων ΗΠΑ όσο και αυτή της Ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα στα υψηλά επιτόκια. Πιστεύετε ότι αυτή η ανθεκτικότητα θα διαρκέσει το 2024;

«Η ανθεκτικότητα έχει ισχύσει σε πολλά, αλλά όχι σε όλα τα τμήματα της οικονομίας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι αγορές κατοικιών έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Ωστόσο, η καταναλωτική ζήτηση είναι ισχυρή και οι αγορές εργασίας ήταν ανθεκτικές, ιδίως στις ΗΠΑ. Ναι, φαίνεται ότι αυτή η ανθεκτικότητα είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το 2024.

Υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα για μια “ήπια προσγείωση”. Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα υπό αυτό το πρίσμα.

Σε ότι αφορά στις ανησυχίες των πολιτών για πιθανή ύφεση και χαλάρωση της αγοράς εργασίας με συνεπακόλουθη πίεση στους μισθούς, αυτοί οι κίνδυνοι είναι πάντα παρόντες, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ προς το παρόν».

«Σκοπός των Βραβείων Ωνάση είναι να εμπνεύσουν τη μελλοντική πρόοδο και ελπίζω ότι οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί του τομέα θα εμπνευστούν για να δώσουν πρωτότυπες λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο Darrell Duffie στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Guildhall του Λονδίνου.

Οι αγορές ομολόγων έχουν προβληματίσει τους αναλυτές το 2023. Βλέπετε την αγορά να επανέρχεται στην κανονικότητα τους επόμενους μήνες;

«Οι αγορές ομολόγων κινούνται πλέον σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε κοντά στο φυσιολογικό, δεδομένου του πού βρίσκεται το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σήμερα και με βάση τις προσδοκίες για το μέλλον».

Η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και ελπίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Είναι μια δίκαιη προσδοκία;

«Ναι, και δεν είναι μόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση, αλλά και τα υποκείμενα όλο και πιο υγιή θεμελιώδη μεγέθη. Και τα δύο θα πρέπει να στηρίξουν τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Σε έναν ασταθή κόσμο, χώρες όπως η Ελλάδα εμφανίζονται ελκυστικές για τους επενδυτές;

«Σε σύγκριση με 5 χρόνια ή ακόμη και 10 χρόνια πριν, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πολύ πιο ευνοϊκά από τους επενδυτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας έχει αυξηθεί πάνω από 50% μέσα στους τελευταίους 14 μήνες!»

Τα Βραβεία Ωνάση γεννήθηκαν από τον ίδιο τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος τα είχε θέσει ως στόχο στη χειρόγραφη διαθήκη του. Η λίστα των νικητών της νεότερης φάσης των βραβείων περιλαμβάνει επιστήμονες όπως ο Eugene Fama, ο οποίος μετά την βράβευσή του με Βραβείο Ωνάση Χρηματοοικονομικών το 2009, έλαβε το 2013 και την ανώτατη διάκριση του Βραβείου Nobel Οικονομίας.

Τα Βραβεία Ωνάση απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Ίδρυμα Ωνάση, το Bayes Business School του City, University of London και το Κέντρο «Κώστας Γραμμένος» για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά. Η επιλογή των νικητών προκύπτει μετά από αξιολόγηση κριτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο – στους οποίους περιλαμβάνονται και δύο κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ.

Στόχος του θεσμού είναι η διεύρυνση της κατανόησης και της έρευνας στα πεδία των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας, αποβλέποντας συγχρόνως στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων που βιώνει η κοινωνία.

Εκτός από τον καθηγητή Darrell Duffie, βραβεύτηκαν επίσης ο καθηγητής Marc Melitz, από το Πανεπιστήμιο Harvard, με το Βραβείο Ωνάση 2023 στο Διεθνές Εμπόριο και η καθηγήτρια Siri Pettersen Strandenes, από τη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με το Βραβείο Ωνάση 2023 στη Ναυτιλία.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Οι κορυφαίες μετοχές του 2023 – Αποδόσεις έως και 330%

Σταύρος Νιάρχος: Οι πίνακες της Κρεολής και η μυθική συλλογή (pics)

Έρευνα: Ένας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο 6μηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ