Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,4%, στις 889,12 μονάδες. Οι επενδυτές, παρά το αρνητικό ξεκίνημα προσπαθούν και σήμερα τη συνέχεια της ανόδου προς τις 900 μονάδες μετά τα χαμηλά που είδε η αγορά στις 1η Οκτωβρίου και τις 853 μονάδες στηριζόμενοι στην θετική διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου καθώς και στην εισροή κεφαλαίων στις τελευταίες συνεδριάσεις  σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς από «ισχυρά χέρια» που δείχνουν πως θέλουν τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Παρά τα καλά νέα, πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί προς το παρόν να κινηθεί προς νέα υψηλά, αν και η χώρα επιδεικνύει ενδεχομένως την υψηλότερη θετική μεταβολή από την επαναλειτουργία των ευρωπαϊκών οικονομιών και του τουρισμού. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. θα εκταμιεύσει 7,5 δισ. ευρώ (9,1 δισ. δολάρια) στην Ελλάδα το 2021 -σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό που η ανέμενε αρχικά να λάβει η χώρα. Αυτή η βοήθεια, για το «Ελλάδα 2.0», αποτελεί μέρος ενός εξαετούς εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Η χώρα μας πρόκειται να δεχθεί περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με επιπλέον 27 δισ. ευρώ από δάνεια και επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος. Το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού (μόλις 54% σε επίπεδο γενικού πληθυσμού με πλήρη εμβολιασμό με σχεδόν 65% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη) δημιουργεί φόβους ότι θα προκαλέσει νέα προβλήματα και νέα lockdown στην οικονομία, εκτιμούν ξένοι διαχειριστές σε μεταξύ τους συζητήσεις.

Τα καλά νέα είναι σχετικά με την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, που δημιουργούν τον θετικό κίνδυνο ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021-22 κατά 5% ετησίως μπορεί να είναι υπερβολικά απαισιόδοξη.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο και την θετική διαφοροποίηση που βλέπουμε σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ένας σημαντικός λόγος είναι ότι υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού Eurostoxx Banks, ο οποίος χθες προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι στις 102 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο επίπεδο για τον ΔΤΡ είναι οι 820 μονάδες. Φυσικά καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας έπαιξαν και οι 2 αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό.

Μεσοπρόθεσμα θα περιμέναμε μερική σύγκλυση με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη, δεδομένης και της ολοένα και αυξανόμενης βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των Ελληνικών Τραπεζών.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς αυτή την εβδομάδα οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών του Φυσικού Αερίου και για συνέχιση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από μέρους της ΕΚΤ, έχουν επαναφέρει τη θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές και την ευφορία στους δείκτες.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, η συναλλακτική βελτίωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υπέρβαση των 895 μονάδων από τον ΓΔ και για αναμέτρηση με το όριο των 900 μονάδων στη συνέχεια με το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για Ελληνικά Περιουσιακά Στοιχεία να παραμένει ισχυρό.

Μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στην  Macquarie και την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Intalgas Spa, η Intracom Συμμετοχών πούλησε την Intrasoft International στον Όμιλο της NetCompany και η Cosco Shipping αγόρασε επιπλέον ποσοστό 16% από το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 67,0%.

Τεχνικά τώρα για τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη για την συνέχεια της αγοράς το κλείσιμο της Παρασκευής υψηλότερα της ζώνης 882 – 891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 913 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 857 – 850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836, 828 – 823 και 795 μονάδες. Όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2133 – 2146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), έχει σαν επόμενους στόχους τις 2175, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2095, 2079 και 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,4% και βρίσκεται στις 2.149,10 μονάδες, ο Σαράντης με 1,14% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν ήπια ανοδικά ο ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola και η Jumbo με 1,61% και 1,06% αντίστοιχα με την Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Τιτάνας, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Εθνική.

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργοποιούνται τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους νέους

AstraZeneca: «Πέρασαν» το τεστ οι δοκιμές του κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της Covid – Τι έδειξαν οι έρευνες

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση μετά από 48 χρόνια: H Ευρώπη στο έλεος του Πούτιν