Πτωτικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,54% και να βρίσκεται στις 901,63 μονάδες.

Η αγορά στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου υποχωρεί προς την στήριξη των 900 μονάδων ακολουθώντας το διεθνές αρνητικό κλίμα.

Οι επενδυτές σήμερα αναμένουν τις αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, όπου και θα οριστικοποιήσει τους όρους της αύξησης και θα εγκρίνει τη συμφωνία με την CVC, ώστε το αμερικάνικο fund να καταστεί δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην εισηγμένη με ποσοστό 10% περίπου.

Τα δύο κύρια στοιχεία που μπορούν να επιδράσουν θετικά τις επόμενες ημέρες στην αγορά είναι ότι καταρχάς όλοι οι «φόβοι» και προβληματισμοί περί «ιδιαίτερα προνομιακής και χαμηλής τιμής» στην ΑΜΚ της ΔΕΗ φαίνεται να διαλύονται, ενώ το έτερο στοιχείο με σημασία που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές εισροές στην εγχώρια αγορά και την ενίσχυση της ψυχολογίας είναι η «βύθιση» των σχετικών αποτιμήσεων σε δολαριακούς όρους μερικών από τις 11 μετοχές του δείκτη MSCI Turkey Standard.

Από τις 11 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της MSCI στην τουρκική αγορά μετοχών, ελάχιστες πληρούν τα κριτήρια της σταθμισμένης με τoν αριθμό των μετοχών σε ελεύθερη διακύμανση (market cap adjusted on free float) και πλέον είναι ορατό να υπάρξουν περισσότερες διαγραφές στον τουρκικό δείκτη και περισσότερες εισροές από τις ήδη αναμενόμενες στην εγχώρια αγορά.

Πλέον είναι πιθανό, πλην της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της Μυτιληναίος να περιληφθεί στον δείκτη, αλλά και η μετοχή της Jumbo να διατηρηθεί. Για τη μετοχή της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα αποτελέσει game changer στη συμμετοχή της σε δείκτες αφού θα αλλάξει και το μετοχολόγιό της. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για όσο καιρό ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 866 – 856 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 902 – 895, 893 – 888 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών) και 875 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), οι αγοραστές διατηρούν μικρό πλεονέκτημα και δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) – 915, 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες (αισιόδοξο σενάριο που θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 856 μονάδων, θα απαιτήσει μαζικό κλείσιμο “long” θέσεων και μπορεί να δώσει πίεση προς τις 823 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2167 – 2154 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 2113 και 2095 (η παραβίασή τους θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων). Οι αντιστάσεις στις 2197, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2231 και 2240 μονάδες (gap). Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 2240, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2371 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,64% τα ΕΧΑΕ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Λάμδα κινούνται ήπια ανοδικά ενώ Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ και Jumbo σημειώνουν απώλειες άνω του 1% με την ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Motor Oil, Coca Cola, Aegean, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος να κινούνται ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα

Το «σφυρί» στα Village και στην οικία Μάρδα στην Ύδρα, η έξοδος του Καραμολέγκου, η νέα εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τραπεζικοί κολοσσοί: Γιατί συνεχίζουν να ενισχύουν με πακτωλό κεφαλαίων τη βιομηχανία υδρογονανθράκων

Το Meta… Facebook είναι γεγονός: Ο Ζούκερμπεργκ, οι αντιδράσεις και η νέα εποχή (vid)