(last update 14.55) Με το «δεξί» εισέρχεται στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Οκτώβριο. Έναν μήνα, ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο από τις αρχές του 2022 (κέρδη άνω του 8%) και ο οποίος θέτει τις βάσεις για τον μηδενισμό των ετήσιων απωλειών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 865,66 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (860,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 862,60 έως 871,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 32 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση της αγοράς, σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και επιστρέφοντας σε οριακά θετικό έδαφος (+0,12% και 596 μονάδες). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία εκτινάσσεται στο +2,7% και το 1,23 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 0,98 και στο 0,92 ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,8% και τα 3,62 ευρώ, βάζοντας φρένο στο σερί των 10 ανοδικών συνεδριάσεων. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,06% και 0,929 ευρώ 
  • Eurobank +0,04% και 0,982 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,82% και 3,62 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,74% και 1,239 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,54% και 2.098 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής», διότι ενισχύεται στο +3,5% και τα 9,55 ευρώ. Νωρίτερα, μάλιστα, τα κέρδη προσέγγιζαν έως και το +5%. Οπωσδήποτε, τα σενάρια για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή (+1,3%) δημιουργούν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, αισθητή άνοδο κατά 3% παρουσιάζει και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ανακτά εκ νέου τα 22 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο +2%, ενώ οι μετοχές των Motor Oil  ΕΥΔΑΠ διευρύνονται κατά 1,6% και κατά 2,9% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ χάνει 1,3%, καθώς από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις νέες μετοχές (επανεπένδυση του μερίσματος). Κατά 2% περιορίζεται και η μετοχή της Sarantis, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο -1,2%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,67% και 1.309 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,9% και τα 2,6 ευρώ, με τη μετοχή της Premia να αυξάνεται στο +1,5% και το 1,07 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Στο +8% ο Οκτώβριος 

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να βάλει φρένο στο τριήμερο καθοδικό σερί, να επιστρέψει σε θετικό έδαφος και να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Οκτώβριο, ο οποίος «χαρίζει» στον Γενικό Δείκτη τα ισχυρότερα μηνιαία κέρδη του 2022 (άνω του 8%). Μάλιστα, χάρη στον Οκτώβριο, οι ετήσιες απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν περιοριστεί κάτω του 4%, δίνοντας την ευκαιρία για μια ολική ανατροπή στο τελευταίο δίμηνο του έτους. 

Φυσικά, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η πολιτική σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών (αυξημένα επιτόκια), η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν τις βασικές προκλήσεις. 

Από την άλλη πλευρά, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου (το επόμενο διάστημα ακολουθούν και τα μεγέθη των τραπεζών), σε συνδυασμό με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένα blue chips. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σ΄ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Εφόσον, μάλιστα, επικρατήσει το θετικό σενάριο, οι αντιστάσεις των 880 – 900 μονάδων συνιστούν τον επόμενο μεγάλο στόχο. 

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη μίας καθοδικής κίνησης, ιδίως σε περίπτωση νέας αύξησης του πληθωρισμού ή επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας. Σ’ αυτό το σενάριο, οι στηρίξεις των 800 μονάδων αποτελούν το βασικό «ανάχωμα» της αγοράς.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,11% και τις 410 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,06% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,16%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται ανεπαίσθητα κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,06%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 160 μονάδες, παρότι ο Οκτώβριος είναι ο καλύτερος μήνας από το μακρινό 1976.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν μικρή πτώση ενόσω η Κίνα εξακολουθεί να ταλανίζεται από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -0,60% και τα 87,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -0,31% και τα 95,47 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,22% και τα 1.641 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Οι… πράσινες αβρότητες, η χρυσή Αττική Οδός (και με ίδια διόδια…) οι βασιλικές μπίζνες και ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Μπαίνουν οι «τσιμεντάδες» στο Ελληνικό: Πότε πιάνουν δουλειά ΗΡΑΚΛΗΣ και ΤΙΤΑΝ

13 απίστευτα σπίτια κορυφαίας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα