(upd 15.26) Δυσκολίες στην υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 840 μονάδων παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην αξιοποιούν πλήρως τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και το βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών (ως απόρροια της Fed). Τράπεζες και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μέχρι στιγμής οι «πρωταγωνιστές» της επιφυλακτικά ανοδικής κίνησης, η οποία, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, συνοδεύεται από χαμηλό συναλλαγματικό όγκο. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει συγκρατημένη άνοδο κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 838,53 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (834,85 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 835,92 έως 841,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να «χτίσει» μια απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 500 μονάδων, καθώς σήμερα αυξάνεται στο +0,72% και τις 511,29 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται στο +1,3% και τα 3,06 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν κέρδη της τάξης του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί οριακά στο -0,2% και το 0,85 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,22% 0,8526 ευρώ 
  • Eurobank +1,15% 0,8648 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,36% 3,065 ευρώ 
  • Πειραιώς +1,09% 0,8542 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48% και 2.020 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει κέρδη της τάξης του 2% και διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή (+1,1%). Αύξηση κατά 1,7% καταγράφει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ ακολουθεί στο +1,3%. Κατά σχεδόν 1% ενισχύονται και οι μετοχές των ΔΕΗ και Motor Oil. H μετοχή του Τιτάνα βρίσκεται στο +0,5%, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, ενώ η μετοχή της Mytilineos διαπραγματεύεται στο +0,2% και τα 14,7 ευρώ, μετά το άλμα 116% στα καθαρά κέρδη του εξαμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ, υποχωρεί αισθητά κατά τουλάχιστον 2%, ενώ κατά περίπου 1% διολισθαίνει η μετοχή της Aegean.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,19% και 1.355 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει στο +2,8% και το 0,76 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι – Κρι να χάνει περίπου 2,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Βελτιωμένο το κλίμα 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των πρόσφατων απωλειών, βασιζόμενη κυρίως στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και στο βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μετράει επτά ανοδικά κλεισίματα. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι αυτές οι θετικές κινήσεις συνοδεύονται από εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (έως 50 εκατ. ευρώ). 

Κι αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, καθώς η αποφυγή της ανάληψης ρίσκου και η στροφή των επενδυτών σε πιο… safe επιλογές έχουν οδηγήσει σε «στέγνωμα» της ρευστότητας, με αποτέλεσμα η όποια βραχυπρόθεσμη άνοδος να μην έχει αντίκτυπο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Ακόμη και έτσι, βέβαια, το ελληνικό χρηματιστήριο παλεύει να επιστρέψει στις 840 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τα ευοίωνα μεγέθη των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο (Τιτάν, Mytilineos). Αύριο δε, είναι η σειρά των πρώτων τραπεζών να ανακοινώσουν αποτελέσματα (Eurobank, Εθνική Τράπεζα), τα οποία επίσης αναμένονται βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι. 

Στο μεταξύ, η Federal Reserve χθες βράδυ προχώρησε σε νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (από 1,5% σε 2,25%), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ (διοικητής της τράπεζας) προανήγγειλε μικρότερες αυξήσεις στο μέλλον, εφόσον ο πληθωρισμός δείξει σημάδια επιβράδυνσης.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ταλανίζει την Ευρώπη και ιδίως τη Γερμανία, με το σενάριο της ολικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου να παραμένει επί τάπητος, απειλώντας τη Γηραιά Ήπειρο με το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης ή και της ύφεσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές μετοχών και το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,53% και τις 430 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,40%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,59% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,05%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,23%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σταθερά, κατεβάζοντας ρυθμούς μετά το χθεσινοβραδινό μίνι – ράλι. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία εν μέσω των μειωμένων αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,37% και τα 98,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,94% και τα 107,62 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +1,15% και τα 1.738 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο «χαλαρός» MBS, ο Έλληνας καναλάρχης και τα deals, η BC Partners και η ΔΕΗ, το Attica Group και η ΑΝΕΚ

Η Αγγελική Φράγκου ταράζει τη ναυτιλιακή αγορά – Αγόρασε 36 φορτηγά πλοία

Αria Hotels: To πλάνο για… αεροταξί στα ελληνικά νησιά μέσω του Libra Group (pic)