Με μια εντυπωσιακή άνοδο αντέδρασε στην σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει τελικά κοντά στα υψηλά ημέρας, στις 754,25 μονάδες και με άνοδο 1,45% όταν στο άνοιγμα της συνεδρίασης και υπό την πίεση των πωλητών βρέθηκε να σημειώνει απώλειες 2,35% και να υποχωρεί μέχρι τις 726,02 μονάδες, μια πτώση 100 μονάδων από τα υψηλά των 827 μονάδων που είχε σημειώσει ακριβώς πριν 3 εβδομάδες, στις 7 Ιανουαρίου.

Βέβαια όλο αυτό το γύρισμα οφείλεται στην εντυπωσιακή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σε αυτόν τον μήνα είχε 12 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, με τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις πριν την σημερινή να έχει σημειώσει απώλειες 14,8% και με την σημερινή του αντίδραση να σβήνει περίπου το 50% των τελευταίων απωλειών μιας και έκλεισε τελικά στις 457,07 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,06% ερχόμενος από το -5% που έγραφε στην αρχή της συνεδρίασης.

Βέβαια ακόμη και με αυτή την εντυπωσιακή άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών ο απολογισμός του Ιανουαρίου πριν το κλείσιμο του μήνα στην αυριανή συνεδρίαση μόνο θετικός δεν είναι μιας και ο Γενικός δείκτης καταγράφει μηνιαίες απώλειες περίπου 8%, ενώ ο Τραπεζικό κλάδος καταγράφει απώλειες 17% περίπου για το ίδιο διάστημα.

Με τις προσδοκίες των επενδυτών για γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα μέσω του εμβολιασμού παγκοσμίως να διαψεύδονται λόγω της καθυστέρησης της παραγωγής από τις φαρμακευτικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των επιχειρηματικών νέων που έχουν ήδη εξαγγελθεί ή που περίμενε η αγορά να γίνουν, το τοπίο αυτή την στιγμή συνεχίζει να είναι θολό με αποτέλεσμα αυτή η νευρικότητα στην αγορά να συνεχίσει να υπάρχει, ίσως για όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το πόσο θολό είναι το τοπίο στο εν λόγω μέτωπο αποτυπώθηκε και στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στις εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικό μάλιστα της αβεβαιότητας που επικρατεί και στην Ελλάδα είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, καθώς περιγράφονται τρία σενάρια.

Το βασικό θέλει η ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 4%-4,3% για το τρέχον έτος, ενώ εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,66% και έκλεισε στις 1.793,37 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 1.751,13 μονάδες η Εθνική Τράπεζα έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση των αγοραστών με αποτέλεσμα να σημειώσει άνοδο 10,99% και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες 3 Τράπεζες του δείκτη με την Αlpha Bank να σημειώνει άνοδο 9,185, η Eurobank να σημειώνει άνοδο 3,42% και η Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 3,37%.

Ακολούθησαν ο ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Λάμδα με άνοδο άνω του 2%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η ΔΕΗ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Coca Cola. Με πτώση έκλεισε η Aegean με 3,45% και ακολούθησαν η Jumbo με 1,61%, Φουρλής με 1,3%, ΟΠΑΠ με 0,8%, Ελλάκτωρ με 1,47%, ΕΥΔΑΠ με 0,45%, Motor Oil με 0,345 ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 98,1 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 63 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,14 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Αγώνας δρόμου για τον Πτωχευτικό Νόμο – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την έκδοση των ΚΥΑ

Οι λύσεις που εξετάζονται για τα τεκμήρια και τις δαπάνες 30%

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Πότε είναι υποχρεωτικό και πώς εκδίδεται