Ένας από τους καλύτερους ιστορικά μήνες για το Χρηματιστήριο ήταν ο Νοέμβριος, με την αγορά να ανακάμπτει αισθητά αμέσως μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σαν να δόθηκε το σύνθημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τότε πορεία του (που συγκαταλέγονταν στις χειρότερες διεθνώς) και ξεκίνησε ένα ράλι που οδήγησε το Γενικό Δείκτη να καταγράψει απόδοση 30% για τον Νοέμβριο.

Αυτή η μηνιαία άνοδος οδήγησε την κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου που είχαμε τον Μάρτιο με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης με την οικονομία με αναπτύσσεται με σχήμα V.

Το αφήγημα για τις προοπτικές τις οικονομίας και την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς τους επόμενους μήνες είναι βέβαια πολύ νωρίς να κριθεί και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Ένας από αυτούς είναι και κατά πόσον όλη αυτή η άνοδος ήταν ένα window dressing για να ωραιοποιηθούν κάποιες αποτιμήσεις στο κλείσιμο των βιβλίων ή προεξόφληση ότι το 2021 θα είναι ένα Covid-free έτος με την οικονομία και την Ελληνική αγορά να υπεραποδίδουν αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Το ράλι της ΔΕΗ

Πάντως, οι αποδόσεις του Νοεμβρίου στο ταμπλό βελτίωσαν σαφώς την εικόνα για δείκτες και μετοχές, έπειτα από μια μακρά περίοδο πτωτικής υπερβολής. Από τις μετοχές του FTSE25, την μεγαλύτερη απόδοση κατέγραψε (με βάση στοιχεία της ΒΕΤΑ) η Eurobank με κέρδη 72%, αλλά από την αρχή του έτους βρίσκεται στο -46,8%. Ακολούθησαν η Τρ. Πειραιώς με κέρδη 71% τον περασμένο μήνα, αλλά -62% από την αρχή του 2020 και η Aegean με +70,5% τον Νοέμβριο, αλλά απώλειες 46% από την αρχή του έτους.

Η Εθνική ολοκλήρωσε το μήνα με απόδοση 69,2% και στο σύνολο της χρονιάς βρίσκεται στο -49,8%. Αντίστοιχα η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 66,7%, με την ετήσια απόδοση στο -62,5%. Το ίδιο και για τον ΟΠΑΠ που «είδε» τον Νοέμβριο να κλείνει στο +36,5%, αλλά στη χρονιά παραμένει αρνητικός (-18,5%). Μπναδική… «φωτεινή» εξαίρεση είναι η ΔΕΗ που πραγματοποίησε ένα σημαντικό ράλι (44%) μέσα στον Νοέμβριο και από την αρχή του 2020 παραμένει σε θετικό έδαφος (+67%).

Στις μετοχές που κινούνται με άνοδο στο σύνολο της χρονιάς περιλαμβάνονται οι ΑΔΜΗΕ (12%), Μυτιληναίος (11,5%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (69,5%) και Σαράντης (9,7%).

Σε ότι αφορά, τέλος, τις μετοχές που διεκδικούν τη μεγαλύτερη άνοδο της χρονιάς, κόντα στο γενικότερο κλίμα μέχρι πρότινος, αυτές είναι η Pasal που βρίσκεται στο +100% από την αρχή του 2020, η Lavipharm (+115%) και η Τρία Άλφα (+223%), μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: 

ΔΕΗ: Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με τριπλό χτύπημα σε ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα

Σερ Φίλιπ Γκριν: Ο «ιππότης» πίσω από τη χρεοκοπημένη Arcadia

Κάτω από 8,3 εκατ. οι οδικές και αεροπορικές αφίξεις στο 10μηνο από 31,6 πέρυσι