Με όπλο τη διατήρηση της κερδοφόρας πορείας και κατά το γ’ τρίμηνο του έτους αλλά και μια πλειάδα θετικών ειδήσεων που έρχονται από την παρουσίαση του business plan και τον στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών, προσέρχεται αύριο στην τηλεδιάσκεψη με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το έδαφος στρώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία ανακοινώνει σήμερα η Επιχείρηση και αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους θετικούς οιωνούς για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους και θα ακολουθήσει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η έναρξη του market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας κατά δύο βαθμίδες από την S&P και η πορεία της μετοχής, η οποία έχει υπερτριπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο, συμβαδίζουν με το κλίμα ανάταξης της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, που μετατρέπεται σε ένα επιτυχημένο κυβερνητικό πρότυπο και για άλλες ΔΕΚΟ.

Αρχής γενομένης από το Investor Day, η διοίκηση Στάσση αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το business plan του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί και κινείται σε τέσσερις άξονες: την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με πιο φιλόδοξους στόχους, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία και θα έρθουν να παντρέψουν τεχνολογίες και δίκτυα και να βάλλουν την ΔΕΗ στο άρμα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια ένα ενδιαφέρον telecom story για την ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει την εκμετάλλευση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και υπηρεσιών 5G.

Στα χνάρια διεθνών ανταγωνιστών της, η Επιχείρηση, σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι ή τα κτίρια, τομέας που αναμένεται να κινητοποιήσει συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Όπως εκτιμούν στην αγορά, ενεργειακές εταιρείες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να εκμεταλλευτούν το υφιστάμενο δίκτυο που διαθέτουν για να περάσουν οπτικές ίνες και μάλιστα με αισθητά χαμηλότερο κόστος αφού διαθέτουν την υποδομή εν αντιθέσει με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που χρειάζεται να σκάψουν.

Όμως για την ΔΕΗ, το μεγάλο στοίχημα, δεν είναι άλλο από την πράσινη μεταρρύθμιση και την στροφή στις ΑΠΕ που αποτελεί την αιχμή του επενδυτικού της σχεδιασμού.

Συνολικά η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1 GW, το οποίο θα καλύψει κάθε μορφής τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, έργα αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία κ.α) μέσα από ένα pipeline 6 GW. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ήταν 2% και στοχεύει να φτάσει το 15% – 20% το 2024.

Το αμέσως επόμενο βήμα για την Επιχείρηση είναι να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, από την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να αποκομίσει μεγάλα έσοδα για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κατά το market test, θα βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ΑΠΕ, εκτιμάται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθεί στα ραντάρ μεγάλων γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών ομίλων. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στην Άνοιξη ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή καλοκαίρι.

Η μεγάλη αντεπίθεση της ΔΕΗ γίνεται στην σκιά της πανδημίας, η οποία αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα στον τομέα της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή επίπτωση, εικόνα για την οποία είχε προνοήσει η ΔΕΗ, αναπτύσσοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ισχυρές άμυνες, μέσα από την δημιουργία και αναβάθμιση των ηλεκτρικών καναλιών παροχής υπηρεσιών και εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος. Θετικό βήμα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας μέσω της τιτλοποίησης οφειλών από την οποία έχει ήδη εισπράξει 150 εκ. ευρώ από τα χρέη των 60 ημερών και έρχεται άμεσα νέα δόση ρευστότητας ύψους 300 εκ. ευρώ από το πακέτο οφειλών άνω των 90 ημερών.

Χθες, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στην συζήτηση του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου, ο κ. Στάσσης έδωσε μια πρόγευση των φετινών αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, θα ήταν μεγαλύτερη αν η επιχείρηση δεν χρειαζόταν να σφραγίσει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος. Στο τέλος του 2020, ανέφερε, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης θα περιοριστούν στα 50 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2020, η εταιρεία κατάφερε από τις βαριές ζημιές της προηγούμενης χρονιάς συνολικού ύψους 318, 4 εκατομμυρίων ευρώ, να παρουσιάσει κέρδη 51,2 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Κορωνοϊός: Με εικονικές αναστολές συμβάσεων ζητούν κούρεμα στα ενοίκια

Έκλεισε η συμφωνία CVC – MIG για τη Vivartia

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα