Τράπεζες

S&P: Επιβεβαίωσε σε «Β» την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς

  • newsroom


Διατήρησε αμετάβλητο το outlook της τράπεζας μετά το μπλόκο της ΕΚΤ στα CoCos

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, μετά το «στοπ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχέδιο πληρωμών για τα κουπόνια CoCos.

Αναλυτικότερα ο οίκος επιβεβαίωσε σε «Β» τη βραχυπρόθεσμη και σε «Β-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου στις 23 Νοεμβρίου 2020, η Πειραιώς ανακοίνωσε δημόσια ότι η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την πληρωμή κουπονιού ύψους 165 εκατ. ευρώ για το μετατρέψιμο ομόλογο 2.040 δισεκατομμυρίων ευρώ (CoCos).

Η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε αρχικά το χρέος τον Δεκέμβριο του 2015 ως μέρος του σχεδίου ανακεφαλαιποίησης της τράπεζας.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πειραιώς παραλείπει την πληρωμή κουπονιού και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει τα CoCos σε ενσώματα κεφάλαια ύψους 2,040 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα αποφέρει 495 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση για τις πληρωμές των κουπονιών την περίοδο 2020-2022, κάτι θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης ετησίως στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στο 14,1%, μειώνοντας την πίεση στην κεφαλαιοποίησή της.

Ο οίκος αναμένει η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να βελτιωθεί τους επόμενους 12 με 18 μήνες και να διαμορφωθεί σε περίπου 3,5% έως το τέλος του έτους 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή για 3%, παρά την προγραμματισμένη τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το α΄ τρίμηνο του 2021.

Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στη συνεχιζόμενη εκκαθάριση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας, αντισταθμίζεται σε κάποιο βαθμό από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Καταλήγοντας η S&P Global Ratings, αναφέρει ότι σε αυτό το περιβάλλον, η Πειραιώς θα πρέπει να διατηρήσει τα τρέχοντα προφίλ χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κινδύνου και ιδιαίτερα σταθερές τις καταθέσεις, την κεφαλαιακή βάση και μια ισορροπημένη θέση χρηματοδότησης.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο πωλούνται οι βίλες με… ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα – Τιμές, αποδόσεις και φωτογραφίες

Επιστρεπτέα 4: Άλλα 700 εκατ. σε επιπλέον 143.169 δικαιούχους

Πώς μοιράστηκαν πάνω από 5,8 δισ. ευρώ έκτακτες δαπάνες λόγω Κορωνοϊού