Ανοδικά έκλεισε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον ενεργειακό κλάδο να οδηγεί την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα με την ΔΕΗ, την Τέρνα Ενεργειακή και την ΓΕΚ Τέρνα να πρωτοστατούν σημειώνοντας ράλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει με ευκολία την αντίσταση των 913 μονάδων, κάτι που δεν είχε καταφέρει στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,32% και έκλεισε στις 2.224,59 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,92% και έκλεισε στις 1.490,81 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,52% και έκλεισε στις 605,11 μονάδες.

Στα θετικά της συνεδρίασης το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και οι θετικές ενδείξεις, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, με το σημερινό κλείσιμο έδωσαν σήμα επανεπιβίβασης, κάτι που αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά μηνύματα.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων 48 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 31/8/2021 (923,15 μονάδες). Μετά το σημερινό κλείσιμο η αγορά ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να αναμετρηθεί με την αντίσταση των 930 μονάδων σε πρώτη φάση και με τις 960 μονάδες στην συνέχεια, μια ζώνη που δεν μπορεί να διαπεράσει από το 2014 και που ενδεχόμενη διάσπαση μπορεί να απελευθερώσει μεγάλα κεφάλαια ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου το Χρηματιστήριο Αθηνών δει τις 1000 μονάδες.

Όπως ανέμεναν πολλοί αναλυτές μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ της ΔΕΗ και με τον ενεργειακό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο, όχι μόνο για τις μέχρι τώρα επιδόσεις του, αλλά και για τις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί σε μια κρίσιμη ενεργειακή καμπή για την Ευρώπη είναι φυσιολογικό κεφάλαια που δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν στην ΑΜΚ και βλέπουν θετικά την επόμενη ημέρα για την εισηγμένη να προσπαθήσουν να λάβουν θέσεις μέσω του ταμπλό ωθώντας έτσι πιο ψηλά σε αποτιμήσεις και τις υπόλοιπες ενεργειακές μετοχές, όπως είναι άλλωστε η Τέρνα Ενεργειακή.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έρχεται σε μια εποχή όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, και όπως όλα δείχνουν θα είναι αρκετά σοβαρό, όμως η αγορά δείχνει να παρακολουθεί χωρίς μεγάλη ανησυχία την πορεία του στηριζόμενο μέχρι στιγμής στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα lockdown.

Βέβαια αυτό που πιθανόν να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την ανοδική κίνηση της αγοράς είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, τα ελληνικά νοικοκυριά μετά τον άνοιγμα των αγορών αντιμετωπίζουν σημαντικές ανατιμήσεις κυρίως στα προϊόντα ενέργειας αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Και αυτό σταδιακά θα φαίνεται και στην κάμψη της κατανάλωσης, άρα και στα φορολογικά έσοδα που θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία, τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΔΕΗ με 8,18%, Τέρνα Ενεργειακή με 6,48% και ΓΕΚ Τέρνα με 5,70% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησε ο Σαράντης με 3,26% και ΕΧΑΕ και Τιτάνας με 2,7%. Λάμδα, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% και ακολούθησαν Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola και Ελλάκτωρ με ήπια άνοδο.

Σε αρνητικό έδαφος Motor Oil και Aegean με απώλειες 1,21% και 1,16% αντίστοιχα με τον ΟΛΠ και την Eurobank να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο έκλεισαν αμετάβλητες. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,20068913 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,19065467 ανά μετοχή).

Ο τζίρος ανήλθε στα 81 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Στις εταιρικές ανακοινώσεις ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει ότι 2.110 μέτοχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend), επιλέγοντας να επανεπενδύσουν στην εταιρία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στο πρόγραμμα να ανέλθει στο 67,68% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών.

Σημειώνεται ότι το Sazka Group, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ, επίσης επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεπένδυσης με το σύνολο των μετοχών που ελέγχει. Ως αποτέλεσμα της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης, το τρέχον ποσοστό συμμετοχής του Sazka Group ανέρχεται σε 46,86% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει το mythermansi – Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι (vid)

Έλον Μασκ: Γιατί ρώτησε στο Twitter αν πρέπει να πουλήσει μετοχές της Tesla

Υδρογόνο: O 3ος παγκόσμιος μόλις ξεκίνησε