Κάτω από τις 900 μονάδες υποχωρεί στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,96% και να βρίσκεται στις 897,91 μονάδες. Η αγορά ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των Ευρωπαϊκών αγορών με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις επηρεαζόμενοι από την πτωτική κίνηση των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη με την απόδοση του Ελληνικού κρατικού δεκαετές να εκτοξεύεται άνω του 1,20%.

Αν και ο Οκτώβριος από απόδοση είναι ένας άκρως θετικός μήνας με τον Γενικό Δείκτη (χωρίς της σημερινή συνεδρίαση) να σημειώνει κέρδη κατά 4,6%, στις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά φαίνεται να υποκύπτει στους φόβους της σύσφιξής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρά τις δηλώσεις της Christine Lagarde σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αγορά στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε πλησιάσει στο ανώτατο όριο της πολύμηνης συσσώρευσης της και όπως είναι αναμενόμενο αναζητά τους καταλύτες εκείνους που θα της δώσουν ώθηση προκειμένου να διασπάσει αυτήν την πλάγια κίνηση. Και αυτοί οι καταλύτες, αν και υποβόσκουν, δεν δείχνουν ακόμη ικανοί να κάνουν τη διαφορά, εκτός και αν κάποιος εξ αυτών ενεργοποιήσει νέες αγοραστικές δυνάμεις που θα χτυπήσουν την πόρτα της Λ. Αθηνών.

Ίσως ένας από τους καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά σε πιο ψηλά επίπεδα είναι η ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης καθώς στο σημερινό Δ.Σ. θα προσδιοριστούν το ύψος την Α.Μ.Κ. η τιμή και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των παλαιών και νέων μετόχων. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για όσο καιρό ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 866 – 856 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 902(οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν χαθεί), 895, 893 – 888 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών) και 875 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), οι αγοραστές διατηρούν μικρό πλεονέκτημα και δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) – 915, 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες (αισιόδοξο σενάριο που θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου).

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 856 μονάδων, θα απαιτήσει μαζικό κλείσιμο “long” θέσεων και μπορεί να δώσει πίεση προς τις 823 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2167 – 2154 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 2113 και 2095 (η παραβίασή τους θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων).

Οι αντιστάσεις στις 2197, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2231 και 2240 μονάδες (gap). Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 2240, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2371 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 1,07% και βρίσκεται στις 2.170,13 καμία μετοχή δεν σημειώνει άνοδο με τον ΟΠΑΠ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 2,03%, Πειραιώς, Eurobank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Motor Oil και Alpha Bank να σημειώνουν απώλειες άνω του 1% και Coca Cola, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Εθνική σημειώνουν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε – Μέρκελ: Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες

Σκάνδαλο Akazoo: Η κομπίνα που έστησε η ελληνική startup θα της κοστίζει $38,8 εκατ.

Επιχειρήσεις: Παράταση για την υποβολή του Ε4