Με την επιβολή προστίμου ύψους 38,8 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) πέφτει η αυλαία στο σκάνδαλο της ελληνικής εταιρείας streaming μουσικής Akazoo, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία διέπραξε απάτη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος επενδυτών.

Την απάτη της Akazoo έφερε στο φως το fund QCM του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που δύο χρόνια νωρίτερα, είχε κάνει και τις αποκαλύψεις – βόμβα για την Folli Follie.

Η Akazoo εισήλθε στο χρηματιστήριο Nasdaq το 2019 μέσω εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκε στους επενδυτές σαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία streaming μουσικής, που διατεινόταν ότι είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική εταιρεία streaming μουσικής, της οποίας το μέγεθος όσον αφορά τα έσοδα, τα κέρδη και τους χρήστες ανταγωνίζεται τους γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Pandora ή η Tidal, ενώ παρουσιαζόταν να έχει 38,2 εκατ. χρήστες στις αναδυόμενες αγορές και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.  Ωστόσο, η QCM είχε συγκεντρώσει συντριπτικά στοιχεία, τα οποία υποδήλωναν ότι η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με έδρα την Ελλάδα με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.

Αφότου ο Γκρέγκο αμφισβήτησε τα νούμερα της Akazoo, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, στο πλαίσιο των ερευνών.

Τον Απρίλιο, η Akazoo αποδέχθηκε την απόφαση της SEC και διεγράφη από το χρηματιστήριο Nasdaq. Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε χθες στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει 38,8 εκατ. δολάρια από κέρδη που έβγαλε μέσω της απάτης.

Η Akazoo δεν αποδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τα όσα βρήκε η έρευνα των αμερικανικών αρχών, ενώ δικηγόρος της αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Ακίνητα: Πού οφείλεται η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει διεθνώς (γραφήματα)

Πότε ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις: Οι ημερομηνίες για Black Friday και Cyber Monday

Συντάξεις Νοεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο (vid)