Ένα από ισχυρότερα ράλι παγκοσμίως εξελίσσεται φέτος στη Λεωφόρο Αθηνών, με τους ξένους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, «ποντάροντας» αφενός στην πολιτική σταθερότητα, αφετέρου στις ανθεκτικές προοπτικές της οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη «μετράει» την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του (πίσω μόνο από τις αντίστοιχες του 1999 και του 2019), καθώς μέχρι στιγμής παρουσιάζει σωρευτική άνοδο έως και 40% μέσα στο 2023, φθάνοντας πρόσκαιρα στις παρυφές των 1.300 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ράλι στις τράπεζες, το οποίο αγγίζει το 60%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, δε, η φετινή μεταβολή υπερβαίνει το 36%, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η συνολική αύξηση καθορίζεται στο +45%. Όλα αυτά μεταφράζονται σε όφελος… 20 δισ. ευρώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους!

Φυσικά, το ξέφρενο ράλι εδράζεται σ’ ένα ευοίωνο «κοκτέιλ», το οποίο χαρακτηρίζεται από γερά θεμέλια και ισχυρές προοπτικές: Ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αποεπένδυση του δημοσίου στις τράπεζες, ανθεκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης κ.α.

Μόνο τυχαίο, μάλιστα, δεν είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι -ο ένας μετά τον άλλο- σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις ελληνικές μετοχές και να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις τιμές στόχους, ιδίως από την στιγμή που πολλοί τίτλοι παραμένουν «υποτιμημένοι» και σχετικά «φθηνοί» σε σχέση με τους ομοειδείς στην Ευρώπη.

Η μεταβολή του Γ.Δ. στο εξάμηνο του 2023

Διόρθωση ή σημάδια πτώσης

Έχοντας αφήσει πίσω το εντυπωσιακό α’ εξάμηνο, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, αν μη τι άλλο, στο β’ εξάμηνο, με την ελληνική αγορά να προσδοκά τη διατήρηση του ανοδικού momentum. Ωστόσο, αυτή η προσδοκία ενέχει αρκετές προκλήσεις, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό.

Οι κλιμακούμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ως απόρροια των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, έχουν ήδη επιφέρει μια μίνι – αναστάτωση στα χρηματιστηριακά γραφεία, με τους traders να υιοθετούν μια πιο επιφυλακτική και συντηρητική στάση.

Κι αυτό, διότι περιμένουν να δουν πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο διεθνές σκηνικό, αλλά κυρίως πότε -κι αν- οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε «φρενάρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε τα «απόνερα» ενός παγκόσμιου sell off είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φθάσουν και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θα πρέπει να βρει τα κατάλληλα στηρίγματα, προκειμένου να «θωρακιστεί» από τις έξωθεν πιέσεις και να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο καθησυχαστικές «φωνές», οι οποίες συνιστούν… ψυχραιμία, υπενθυμίζοντας τα ισχυρά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 2% το 2023, πρωτογενές πλεόνασμα), τη βελτιωμένη κερδοφορία των εισηγμένων, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.

Οι 20 billionaires του Χ.Α.

Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο απέκτησε τον 20ο «billionaire», με την Aegean να μπαίνει στο κλειστό «κλαμπ» των εισηγμένων με 10ψήφια κεφαλαιοποίηση.

Πετώντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (έφθασε έως τα 11,5 ευρώ), η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας διαθέτει πλέον χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η πορεία της Aegean στο τελευταίο 6μηνο

Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες συγκαταλέγεται στους «ισχυρούς παίχτες» της ελληνικής αγοράς, η οποία και προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ας σημειωθεί ότι στην «ελίτ» του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκονται εταιρείες, όπως η Coca Cola, o OTE και ο ΟΠΑΠ. Τρεις εταιρείες, οι οποίες απαρτίζουν τους κορυφαίους των… κορυφαίων της εγχώριας αγοράς.

Στο top-20 συγκαταλέγονται επίσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς), η Mytilineos, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Prodea, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Titan, η Lamda και η Cenergy.

Αθροιστικά οι 20 μεγαλύτερες εισηγμένες διαθέτουν κεφαλαιοποίηση της τάξης 69 δισ. ευρώ!

Διαβάστε ακόμα

Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα

Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές – Οι λόγοι πίσω από το «φρένο» στις πωλήσεις (πίνακες)

Γιάννης Φράγκος: Το «ναυάγιο» ενός εφοπλιστή που έπεσε σε ξέρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ