Με αρνητικό πρόσημο καταφέρνοντας όμως να μαζέψει τις απώλειες από το πρώτο μισό της συνεδρίασης έκλεισε τελικά το Xρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει τελικά στις 831,86 μονάδες με -0,20%. Το αρνητικό κλίμα άλλαξε μετά την ολική επαναφορά της Τράπεζας Πειραιώς από τα χαμηλά ημέρας και το -13,8% στα υψηλά ημέρας και στο +12,38% μετά τις τα σενάρια περί αλλαγής της πρότασης για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες των υφιστάμενων μετόχων.

Την ίδια ώρα ο κατασκευαστικός κλάδος τάραξε τα νερά της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ, τόσο με τα τρία πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα (με το 7,25%), όσο και με εκείνο του Ελλάκτωρα (με το 1,56%).

Τα πακέτα, που σχετίζονται με σημαντικές μετοχικές αλλαγές, ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα κατά 87,3 εκατ. ευρώ, αλλά αποτυπώνουν και τις στρατηγικές κινήσεις των μεγαλοεπενδυτών στην προοπτική της βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα τρίμηνα.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης εκτός το θετικό γύρισμα της Πειραιώς ήταν η ενεργοποίηση ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών όταν η αγορά κατευθύνθηκε πιο χαμηλά από την στήριξη των 827 μονάδων με αποτέλεσμα να στηριχτεί η αγορά, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την γενική συνέλευση της Πειραιώς στις 7 Απριλίου, ώστε το χρηματιστήριο Αθηνών να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα των υφιστάμενων μετόχων, η πλειονότητα των οποίων σπεύδει να αποεπενδύσει.

Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπροστά του το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, Τράπεζα Πειραιώς, Aegean και Ελλάκτωρ με αποτέλεσμα όλη αυτή η άντληση ρευστότητας από το σύστημα να είναι ικανή να ανακόψει την ανοδική πορεία της αγοράς που από τα χαμηλά του Ιανουαρίου έχει καταγράψει κέρδη περίπου 20%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 12,38% έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησε η Βιοχάλκο με 8,07%, σημειώνοντας νέα υψηλά 52 εβδομάδων, η Aegean με 4,54%, η οποία είχε σήμερα παρόμοια συμπεριφορά με την Πειραιώς και από το -5,25% έκλεισε στο +4,54% και η Ελλάκτωρ με 3,45% ενώ ήπια ανοδικά ακολούθησαν ο Τιτάνας, Coca Cola, Λάμδα, ΟΛΠ και Σαράντης.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Jumbo με 2,04% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% τα Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα, Φουρλής, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ ενώ Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 161,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 82,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 14,3 εκατομμύρια τεμάχια. Στις εταιρικές ανακοινώσεις Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε σήμερα ότι – μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 – το κράτος μέλος καταγωγής της για τους λόγους της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ θα είναι η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία θα αρχίσει να υποβάλει συγκεκριμένες ρυθμιστικές πληροφορίες στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους. Σημαντικοί μέτοχοι της εταιρεία θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να αναφέρουν αγορές ή πωλήσεις σημαντικών μεριδίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνει η εταιρεία. Διευκρινίζει ταυτόχρονα ότι το καθεστώς της ως ελβετική επιχείρηση με έδρα την Ελβετία παραμένει αμετάβλητο.

Διαβάστε ακόμη:

Στη δίνη της τουρκικής κρίσης: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην Τουρκία

Στα άκρα η κόντρα για τη Μαλαματίνα – Όλο το σχέδιο εξυγίανσης

Ελλάκτωρ: Ασκεί νομικά μέτρα εναντίον της διοίκησης Καλλιτσάντση και Εξάρχου