Η θετική τάση αξιολόγησης της Ελλάδας είναι πιθανό να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, επισημαίνουν οι Citigroup και Société Générale. H τελευταία επισημαίνει ότι θα  μπορούσαμε να δούμε θετικές εξελίξεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας για διάφορους λόγους:

(1) Η τελευταία αναθεώρηση της Moody’s έγινε πριν από δύο χρόνια, (2) η τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 εξακολουθεί να είναι χαμηλή σε σύγκριση με τους ομολόγους της (Fitch, S&P και DBRS), (3) τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι ισχυρά και (4) οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κύριος μοχλός της σειράς αναβαθμίσεων τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν. Το μεγάλο αντιπληθωριστικό δημοσιονομικό πακέτο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε ωστόσο να επιβαρύνει το έλλειμμα της χώρας.

«Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και DBRS θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τις ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Citigroup με τη σειρά της και αυτή προβλέπει αναβάθμιση από τη Moody’s κατά μια βαθμίδα, αλλά καμία αλλαγή από την καναδική DBRS Morningstar.

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS τοποθετεί την αξιολόγηση της χώρας μας αρκετά υψηλότερα από τη Moody’s και πολύ κοντά, μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade – IG).

Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Ba3 σταθερό outlook, σε χαμηλότερα επίπεδα από τη Fitch που τοποθετεί τη χώρα σε BB θετικό outlook, την S&P BB+ σταθερό outlook και τέλος τη DBRS με BB High και σταθερό outlook.

«Κατά την τελευταία αναθεώρηση, ο οίκος έθεσε το ανώτατο όριο της χώρας στο Α3, με βαθμολογίες σε τέσσερις πυλώνες αξιολόγησης σε baa3 για την οικονομική ισχύ, ba1 για τη θεσμική ισχύ και τη διακυβέρνηση, ba3 για τη δημοσιονομική ισχύ και ba για την ευαισθησία στον κίνδυνο εκδήλωσης γεγονότων», επισημαίνει η Citigroup.

Η δημοσιονομική ισχύς βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία, δεδομένου ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους μειώνεται. Στην κατηγορία του κινδύνου εκδήλωσης γεγονότων, ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα αποτελεί τη βασική ευπάθεια, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι αυξημένα – αν και μειούμενα», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα

H Moody’s επισήμανε πρόσφατα ότι η Ελλάδα έχει από τα λιγότερα ανοίγματα εντός της ευρωζώνης σε ένα σενάριο που ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια.

Στο βασικό μας σενάριο της Citigroup δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή από την DBRS. Ωστόσο, μια απλή αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα έφερνε την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο θα σημαίνει επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (APP). «Συνολικά, βλέπουμε ότι η σχέση κινδύνου/απόδοσης των ελληνικών ομολόγων ευνοεί την υπεραπόδοση τους έναντι των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε ακόμα:

Ρεύμα: Μοντέλο ενεργειακού Τειρεσία οργανώνουν οι προμηθευτές ενέργειας

Η Λίτσα η… Ζωίτσα, ο Παπαλέκας και ο Καρποδίνης, ο Τούρκος επενδυτής και η Fraport

Η βρετανική Hive Energy ο μεγάλος επενδυτής μονάδας πράσινου υδρογόνου στη Φθιώτιδα