Μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από το deal Credit Suisse – UBS στην αγορά των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, γνωστών και ως AT1, σπεύδει να πραγματοποιήσει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Οι ελβετικές αρχές, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τα κεφάλαια της Credit Suisse και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του deal εξαγοράς από την UBS, αποφάσισαν να απομειώσουν την αξία των ομολόγων AT1 και να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια.

Μ’ αυτό τον τρόπο, όπως εξηγεί ο DBRS, επιδίωξαν να διατηρήσουν μια ορισμένη αξία στις καταρρέουσες μετοχές της Credit Suisse.

Ωστόσο, όπως ήταν εύλογο, οι επίμαχες αποφάσεις πυροδότησαν ένα κύμα ανησυχιών ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι είδαν το προβάδισμά τους έναντι των μετόχων να ανατρέπεται μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο. Κι αυτό, διότι μέχρι πρότινος σε μια τραπεζική διάσωση, το «μάρμαρο» πρώτα το πλήρωναν οι μέτοχοι και μετά οι ομολογιούχοι.

Είναι, επομένως, λογικό η λύση που προωθήθηκε για τη σωτηρία της Credit Suisse να εγείρει πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους στην αγορά των ομολόγων AT1.

Όλες οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι τα ομόλογα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές και ότι οι αναμενόμενες ζημιές σε περίπτωση ανάκαμψης, εξυγίανσης ή αφερεγγυότητας θα πρέπει να καθιστά σεβαστή αυτήν την ιεραρχία.

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα γι’ αυτήν την περίπτωση, τα οποία ισχύουν για όλα τα καθεστώτα εξυγίανσης» σημειώνει ο Πάμπλο Μανζάνο, αντιπρόεδρος της DBRS.

  • Πρώτον, η πολυπλοκότητα μιας εξυγίανσης στην πράξη διαφέρει από τον σχεδιασμό της εξυγίανσης στη θεωρία.
  • Δεύτερον, σε αυτές τις καταστάσεις η ερμηνεία του δικαίου από τις εθνικές αρχές μπορεί να αποκλίνει απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές.
  • Τρίτον, οι στρατηγικές διάσωσης για τις παγκοσμίως σημαντικές τράπεζες είναι δύσκολες και το ζήτημα του «too big to fail» (πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν) εξακολουθεί να υφίσταται.

Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει η -επίσης- αντιπρόεδρος της DBRS, Μαρία Ρίβας, θεωρούμε ότι η απόφαση να επιβληθούν μεγαλύτερες ζημιές στους κατόχους ΑΤ1 σε σχέση με τους μετόχους, δεν θα δημιουργήσει ιστορικό προηγούμενο σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο ή Καναδά. «Θεωρούμε ότι οι νομισματικές αρχές, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες, έχουν τη φωνή να ξεκαθαρίσουν ότι τα ομόλογα AT1 είναι πάντα ιεραρχικά ανώτερα των μετοχών» καταλήγει η έμπειρη αναλύτρια.

Διαβάστε ακόμα

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου

LM10: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις του Λιονέλ Μέσι (instagram pics)

Αυτοκίνητα-φαντασιώσεις με παντοτινό στυλ – Από τη Mercedes SL του 1955 στη Ferrari GT του 1964