Παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε αποδόσεις η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και φέτος, παρά την εντυπωσιακή άνοδο του ΑΕΠ και τις ακραία θετικές εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων και των οίκων αξιολόγησης για την ανάπτυξη την επόμενη τριετία.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου Deutsche Bank, ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί έναν πολύ πιο αδύναμο μήνα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς μόλις 7 από τις 38 αγορές που παρακολουθεί (πλην νομισμάτων) έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Πρόκειται για τη μικρότερη αναλογία από τις αρχές του έτους, καθώς ο Σεπτέμβριος έφερε απώλειες τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα καθώς οι νέες πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες για την Evergrande έχουν λειτουργήσει αρνητικά.

Η ελληνική αγορά με απώλειες άνω του 6% ήταν τέταρτη χειρότερη μεταξύ των αγορών που εξετάζει η γερμανική Deutsche Bank. Για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο Σεπτέμβριος έδωσε τέλος σε ένα ανοδικό σερί 7 μηνών, με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να χάνει 4,7% και τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 3,3%.

Παρά την πτώση του προηγούμενου μήνα, πέραν του πετρελαίου, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη 15,9% από τις αρχές του έτους. Για το τρίτο τρίμηνο, η εγχώρια αγορά επίσης κινείται κόντρα στο ρεύμα με 1,7% έπειτα από κέρδη 3,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κέρδη 6,9% για το πρώτο και καλύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι επιδόσεις των αγορών υπήρξαν καλύτερες στο τρίτο τρίμηνο συνολικά ήταν πολύ καλύτερες αφού 24 από τις 38 που παρακολουθεί η Deutsche Bank σημείωσαν κέρδη.

Οι αγορές βρήκαν στήριγμα στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, όπου η κατάσταση αποδεικνύεται καλύτερη από αυτήν που περίμεναν πολλοί, καθώς δεν εμφανίστηκαν άλλες μεγάλες μεταλλάξεις μετά τη Δέλτα, τονίζει ο οίκος. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ακόμα τη χαλαρή νομισματική πολιτική, έστω και εάν κάποιες στροφές προς τη σύσφιγξη τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στις απώλειες του Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου (WTI) βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων του προηγούμενου μήνα αφού αυξήθηκαν κατά 9,5%, με το brent να ακολουθεί με +7,6% και αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, οι τιμές του πετρελαίου WTI έχουν αυξηθεί 54,6% και του brent 51,6%. Η αύξηση αυτή όχι μόνο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους καταναλωτές, αλλά είναι επίσης δημιουργεί πονοκεφάλους για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων.

H εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν φυσικό επακόλουθο με τις ευρωπαϊκές τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 94,2% τον τελευταίο μήνα και κατά 182,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύονται κατά 96,7% και 192,5% αντίστοιχα. Τούτου λεχθέντος, ένα τμήμα που αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν τα πολύτιμα μέταλλα, με τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να μειώνουν τη ζήτηση για μηδενικά ενδιαφέροντα περιουσιακά στοιχεία καταφυγίου.

Στην πραγματικότητα, το ασήμι βρίσκεται στο κάτω μέρος του κύριου δείγματός μας σε μια μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια βάση, έχοντας πλέον υποχωρήσει κατά -16,0% από την αρχή του έτους. Ο χρυσός είναι σήμερα τέταρτος από το τέλος στις αποδόσεις σε ετήσια βάση, έχοντας υποχωρήσει κατά -7,4%.

Διαβάστε ακόμα:

Bofa: Τρόμος οι αυξήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο – Εκτίμηση για €500 «χαράτσι» ανά νοικοκυριό

Πλιάτσικο με τις αποζημιώσεις: 500 αιτήσεις πυροπλήκτων για… 6 κτίρια

Οι γαλλικές φρεγάτες και το απορρυπαντικό με σαπούνι Μασσαλίας