O Γενικός Δείκτης φιγουράρει στην 7η θέση ανάμεσα στα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί συστηματικά και από τις μετοχές, πίσω μόνο από τις αγορές της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ΧΑ συνέχισε τις υψηλές επιδόσεις το Νοέμβριο με +4,6% και το οποίο βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος 4,5% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των αγορών από την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Τα σωρευτικά κέρδη του 15% για τους μήνες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, τοποθετούν την αγορά στα στις πρώτες θέσεις και στο τελευταίο δίμηνο, ξεπερνώντας τους δείκτες Stoxx 600 και S&P 500. O Γενικός Δείκτης φιγουράρει στην 7η θέση ανάμεσα στα 38 περιουσιακά στοιχεία που παρακολουθεί συστηματικά και από τις μετοχές, πίσω μόνο από τις μετοχικές της Βραζιλίας, Πορτογαλίας και ΗΒ, έχοντας υπεραποδώσει σε ένα από πιο δύσκολα έτη στη σύγχρονη ιστορία των κεφαλαιαγορών.

«Ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ ισχυρός μήνας για τις αγορές, με ευρεία βάση τα κέρδη σε όλες τις μετοχές, τις εταιρικά και κρατικά ομόλογα αλλά και τα εμπορεύματα. Στην πραγματικότητα, 35 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία στο δείγμα μας ήταν σε θετικό έδαφος, που είναι ο υψηλότερος αριθμός μέχρι στιγμής φέτος και αποτελεί μια αλλαγή από την επικρατούσα διάθεση που είχαμε συνηθίσει», εξηγεί η γερμανική τράπεζα.

Η θετική δυναμική προωθήθηκε από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων ότι η δυναμική του πληθωρισμού έχει αρχίσει να εξασθενεί σε όλες τις βασικές οικονομίες, με πτωτικές εκπλήξεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωζώνη στα τελευταία στοιχεία. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις ότι η Κίνα απομακρύνεται από τη zero-Covid στρατηγική, οδηγώντας σε μαζική υπεραπόδοση των κινεζικών περιουσιακών στοιχείων. Το περιουσιακό στοιχείο που δυσκολεύτηκε ήταν το δολάριο και η αποκλιμάκωση του ασφαλίστρου κινδύνου σήμαινε ότι βίωσε τον χειρότερο μήνα της τελευταίας δεκαετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ράλι των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου συνεχίστηκε και ο S&P 500 είναι τώρα υψηλότερα κατά περισσότερο από +14% σε όρους συνολικής απόδοσης κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση για τον δείκτη σε δύο ημερολογιακούς μήνες από τα τέλη του 2020, αν και παραμένουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ανθεκτικό είναι αυτό και αν πρόκειται απλώς για άλλο ένα bear market rally. H προοπτική μιας μεταστροφής προς τα κάτω από τη Fed είδε τα ομόλογα των ΗΠΑ στο +2,8%, η καλύτερη μηνιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία και η Fed μείωσε τα επιτόκια πίσω στο μηδενικό κατώτατο όριο.

Οι χαμένοι του Νοεμβρίου

Πετρέλαιο: Το αργό (-9,9%) υποχώρησε για 5η φορά τους τελευταίους 6 μήνες, ολοκληρώνοντας το Νοέμβριο σε μόλις 85,43 δολάρια το βαρέλι. Ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να βρίσκεται σε θετική απόδοση φέτος, έχοντας σημειώσει άνοδο +9,8% από την αρχή του έτους.

Δολάριο ΗΠΑ: Η ισχυρότερη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σήμαινε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που στηρίζει το δολάριο αποδυναμώθηκε, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά -5% κατά τη διάρκεια του μήνα. Αυτό είναι η χειρότερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2020, με το δολάριο να αποδυναμώνεται έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10.

Κρυπτονομίσματα: Η πτώχευση της FTX σήμαινε ότι υπήρχε ένα δύσκολο σκηνικό για τα cryptos. Tο Bitcoin υποχώρησε κατά -16,2% το Νοέμβριο, φέρνοντας την ετήσια πτώση του σε -63,1%. Άλλα κρυπτονομίσματα αγωνίστηκαν επίσης, με το Ethereum να υποχωρεί κατά -17,1%.

Οι νικητές του Νοεμβρίου

Μετοχές: Η ανάκαμψη των μετοχών από τον Οκτώβριο συνεχίστηκε το Νοέμβριο, με τον δείκτη S&P 500 (+5,6%), τον δείκτη Stoxx 600 (+6,9%) να καταγράφουν σταθερά κέρδη. Οι βασικοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος σε ετήσια βάση, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -13,1%.

Κρατικά ομόλογα: Νέες ελπίδες ότι μπορεί να έχουμε δει τα χειρότερα από τον πληθωρισμό στήριξαν τα κρατικά ομόλογα αυτόν τον μήνα, με τα κρατικά ομόλογα (+2,8%) να βλέπουν την καλύτερη τους απόδοση από το Μάρτιο του 2020. Παραμένουν μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε ετήσια βάση, έχοντας χάσει -21,6% από την αρχή του έτους.

Εταιρικά ομόλογα: Όλοι οι πιστωτικοί δείκτες ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα το Νοέμβριο.

Μέταλλα: Τόσο ο χαλκός (+10,5%) όσο και ο χρυσός (+8,3%) τερμάτισαν ένα σερί 7 συνεχόμενων μηνιαίων απωλειών το Νοέμβριο. Ο χαλκός υποστηρίχθηκε από τις ελπίδες ότι η Κίνα μπορεί να απομακρυνθεί από τη στρατηγική zero – Covid, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics)

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Αthens Key Hotel: Ανοίγει στην Ομόνοια πριν από τα Χριστούγεννα με υπογραφή Zeus και Wyndham (pics)