Αρνητικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,19% και να βρίσκεται στις 905,11 μονάδες επηρεασμένο από τις Διεθνείς αγορές οι οποίες μετά το χτεσινό κλείσιμο στην Νέα Υόρκη διορθώνουν με φόντο τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και Μεγάλη Βρετανία (ο πληθωρισμός κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία), τα οποία αναζωπύρωσαν το κλίμα ανησυχίας για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σε αυτό το κλίμα αναμένουμε η αγορά να κινηθεί σε στενό εύρος τιμών μεταξύ 880 με 920 μονάδων με την συναλλακτική δραστηριότητα πιθανόν να είναι και σήμερα αυξημένη λόγω της επικείμενης λήξης τριών σειρών συμβολαίων στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή κάτι το οποίο θα μπορούσε να οφείλεται, αφενός, στη μετακύλιση θέσεων από τον τρέχοντα στον επόμενο μήνα, αφετέρου, στις ανοιχτές θέσεις πώλησης, που διατηρούν ξένα funds σε μετοχές.

Η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να είναι εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει την πλάγια κίνηση του από τις αρχές Απρίλη παρά τα θετικά νέα στην οικονομία και παρόλο που οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 15 δισ. ευρώ (νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2021) σε άνω των 22-25 δισ. ευρώ, καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 11,1 δισ. ευρώ.

Παραδοσιακά τα δύο τελευταία τρίμηνα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενώ στην παρούσα φάση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω των αναβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων που προγραμματίστηκαν για το β’ εξάμηνο, τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και τη χρηματοδότηση των πρώτων έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Και ειδικά όταν όπως έχουν επισημάνει αναλυτές  η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενόμενου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,21% και βρίσκεται στις 2,178,05 μονάδες, η ΕΛΧΑ με 3,28% σημειώνει τα περισσότερ κέρδη κι ακολουθούν ήπια ανοδικά Jumbp, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος με ήπια πτώση η Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Aegean, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Εθνική, Τιτάνας και ΓΕΚ Τέρνα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ να είναι αμετάβλητες. Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός διατηρείται υψηλότερα των 895 – 885, ή έστω υψηλότερα των 878 (ημερήσιο “stop long”) – 867 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση. Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 903 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 910, 917 – 920, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2184, 2200 και 2230 – 2240 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2126, 2100 (ημερήσιο “stop long”) και 2085 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα μέτρα στήριξης: Πόσα χρήματα θα «γλυτώνει» ετησίως μια οικογένεια

Η ξανθιά σταρ του Instagram: Με μια της κίνηση οδηγεί στα ύψη τις μετοχές κολοσσών

Σκέρτσος: Δεν θα εφαρμοστεί αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις στην εστίαση