Την ισχυρότερη εβδομάδα του από το 2022 συμπληρώνει το δολάριο, καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ απομάκρυναν την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve. Την ίδια ώρα το ευρώ δέχτηκε έντονες πιέσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, στην οποία έστειλε θετικό σήμα για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός άφησε το αμερικανικό νόμισμα απόλυτα κερδισμένο με κέρδη της τάξεως του 1,5% για την εβδομάδα, που είναι η καλύτερη επίδοση του από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και πέντε μήνες, έως και στα 1,0644 δολάρια, ενώ αντίστοιχη αποδυνάμωση κατέγραψε και η βρετανική στερλίνα που «έπιασε» επίσης το κατώτερο σημείο της από τον Νοέμβριο στα 1,2469 δολάρια. Δραματική ήταν δε, η υποχώρηση του ιαπωνικού γιεν που κατέγραψε νέο χαμηλό 34 ετών, στο 153,26.

Σημείο κλειδί για την εξέλιξη αυτή στάθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να κάνει νέο άλμα άνω του αναμενόμενου στο 3,5% για το Μάρτιο.

Η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων από τις αρχές της χρονιάς θορύβησε την αγορά με αποτέλεσμα αναλυτές και traders να προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για τη πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Πλέον τα προγνωστικά κάνουν λόγο για δύο, ίσως και μόνο μία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στη χρονιά, αντί των περίπου έξι περικοπών που περίμενε και ήλπιζε η αγορά στις αρχές Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο έστειλε σαφές σήμα για έναρξη των περικοπών από τον Ιούνιο. Έτσι, διατηρήθηκαν ανέπαφα τα προγνωστικά των traders που περιμένουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Στο Τόκιο η συνεχιζόμενη πίεση προς το γιεν οδήγησε τις αρχές να κάνουν λόγο για πιθανή παρέμβαση προκειμένου να περιοριστούν οι δραστικές κινήσεις στην ισοτιμία. «Εάν δούμε έντονες κινήσεις θα αντιδράσουμε αναλόγως δίχως να απορρίπτουμε κανένα ενδεχόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Σουνίτσι Σουζούκι.

Το ιαπωνικό νόμισμα μετρά απώλειες της τάξεως του 1% έναντι του δολαρίου για την εβδομάδα, ενώ έχει χάσει περίπου 8% από τις αρχές της χρονιάς, καθώς τα ιαπωνικά επιτόκια παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σημειωτέον πως το δολάριο έκανε άλμα ακόμη και έναντι της σουηδικής κορώνας, μετά τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η χώρα δείχνοντας νέα μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να «βλέπουν» μείωση των σουηδικών επιτοκίων από την Riksbank, ίσως και μέσα στο Μάιο.

Διαβάστε ακόμη

Martin Thelle: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει 6% το ελληνικό ΑΕΠ (γραφήματα)

Μυλωνάς (ΕΤΕ): «Ο μέσος Έλληνας τοποθετεί τα χρήματα σε απλές καταθέσεις ή ακίνητα» – Στο 5% το μερίδιο στα αμοιβαία

Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ