Την ανάγκη οι Έλληνες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης, τοποθετώντας τα χρήματά τους και σε άλλα assets πλην του real estate, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

«Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό τοποθετεί τις περισσότερες από τις αποταμιεύσεις του σε απλές καταθέσεις ή σε ακίνητη περιουσία. Τα αμοιβαία κεφάλαια αφορούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ έναντι 25% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, οι ασφαλίσεις, επίσης, δεν χρησιμοποιούνται πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν στην αποταμίευση. «Τα ακίνητα είναι μία καλή λύση, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε.

Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Μυλωνάς παρατήρησε ότι μολονότι σχεδόν τα 2/3 παράγουν το μισό κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων εντούτοις πληρώνουν μηδενικούς φόρους, γεγονός που τις καθιστά μη bankable. «Πρέπει να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει να γίνουν χρηματοδοτήσιμες, πώς να μεγαλώσουν και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, προτρέποντας την Ελλάδα να εξετάσει τα μοντέλα άλλων χωρών. «Στην ΕΤΕ στοχεύουμε να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεργαστούμε με επαγγελματίες σε συγκεκριμένα προγράμματα. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, όπως οι νέοι κ.ο.κ. και να τους διδάξουμε τη σημασία της αποταμίευσης, γιατί να δανείζονται», κατέληξε.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε ο κ. Mario Nava, Γενικός Διευθυντής της DG RΕFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στάθηκε στην ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργεί προϊόντα εύκολα στην κατανόηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών. «Αν θες να απευθυνθείς στους ανθρώπους, η πιο φιλόδοξη προσέγγιση είναι να το κάνεις με εξειδικευμένο τρόπο, καθώς οι ανάγκες ενός πιανίστα, για παράδειγμα, δεν είναι ίδιες με εκείνες ενός μικρού επιχειρηματία», είπε χαρακτηριστικά.

O κ. Mario Nava, Γενικός Διευθυντής της DG RΕFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποταμιεύουμε αυτό που μένει μετά τη δαπάνη, αλλά να ξοδεύουμε αυτό που μένει μετά την αποταμίευση, έστειλε ο κ. Carmine di Noia, Director for Financial and Enterprise Affairs OECD, ενώ αναφέρθηκε και στον διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης του κόσμου ακόμα και στη χρήση καρτών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα χρηματοοικονομικά θέματα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο, επισημαίνοντας ότι, όταν οι νέοι εκτίθενται σε πληροφορίες, δείχνουν ενδιαφέρον.

O κ. Carmine di Noia, Director for Financial and Enterprise Affairs OECD

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αύξηση συμμετοχής στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι επενδυτές πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι», διεμήνυσε η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ. Σημείωσε ότι η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί, ώστε να γίνει κατανοητή η έννοια των κεφαλαιαγορών από περισσότερους ανθρώπους, προκειμένου να αποφασίσουν ορθολογιστικά και να είναι λιγότερο ευάλωτοι. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει πάνω από 110 προειδοποιήσεις για απάτες ή παροχή υπηρεσιών από μη εγκεκριμένους φορείς, τονίζοντας ότι μετά την πανδημία η ψηφιοποίηση αυξήθηκε.

H κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία της Επιτροπής για υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστήμια για να οργανωθούν σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση της νέας γενιάς για τη σημασία των κεφαλαιαγορών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή είναι η δημιουργία podcast και βίντεο με σκοπό την προσέγγιση των νέων, ενώ ολοκληρώθηκε κι ένα φυλλάδιο με τίτλο «Μην επενδύεις με κλειστά μάτια» το οποίο θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα ζητήσει βοήθεια από καθηγητή πανεπιστημίου στη σύνταξη ενός λεξικού με ορισμούς της κεφαλαιαγοράς και οδηγίες για να καταλάβουν τις έννοιες καλύτερα οι επενδυτές, ενώ προανήγγειλε μεγαλύτερες εκστρατείες σε συνδυασμό με τα κατά τόπους επιμελητήρια γιατί ενδεχομένως σε άλλες περιοχές οι άνθρωποι γνωρίζουν ακόμα λιγότερα πράγματα.

Διαβάστε ακόμη

Βίλα Βγενόπουλου: Στις 15 Μαΐου ο επαναληπτικός εκούσιος πλειστηριασμός (pics)

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Zeus International Hotels & Resorts: Ολοκλήρωσε επενδύσεις 80 εκατ. και… συνεχίζει (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ