Το κυρίαρχο θέμα στην αγορά συναλλάγματος μέχρι στιγμής είναι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αναγκάζει τις αγορές να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο άμεσο μέλλον, βοηθώντας το δολάριο να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες που είχε στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τον Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury. Ενώ η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την αγορά συναλλάγματος, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανάγκασαν τους επενδυτές να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης από το Μάρτιο έως το Μάιο. Το γεγονός ότι αυτή η οικονομική ισχύς δεν παρατηρείται αλλού στον κόσμο τροφοδοτεί το ράλι του δολαρίου, το οποίο αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων παγκοσμίως.

Η επόμενη εβδομάδα δεν περιέχει πολλές σημαντικές ανακοινώσεις. Ο απόηχος του επιθετικού τόνου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας και η απόδειξη ότι η οικονομία της χώρας επιταχύνεται, αποτελούν παράγοντες υποχώρησης όλων των σημαντικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένουμε συγκεκριμένα δεδομένα για τον πληθωρισμό, τα οποία πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να αποτελούν το κλειδί για τις μεσοπρόθεσμες κινήσεις των νομισμάτων.

Στερλίνα

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας κινήθηκε ελαφρώς επιφυλακτικά στη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, η ομόφωνη θέση στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι ότι, ενώ τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορυφή, η διάθεση για άμεσες μειώσεις είναι περιορισμένη και ότι η πρώτη μείωση δε θα γίνει πριν από το καλοκαίρι, το νωρίτερο. Εν τω μεταξύ, η στερλίνα συνεχίζει να επωφελείται από τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, καθώς και από τα ελαφρώς καλύτερα, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ευρώ

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της παρέμεινε στάσιμη όλο το 2023, αν και κατάφερε να αποφύγει μια τεχνική ύφεση. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο συνέχισε την πτωτική του τάση, αν και ο πραγματικός αριθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, πιθανότατα όχι μέχρι τον Απρίλιο, αν βεβαίως δεν ανακάμψουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο δεν σημείωσε ράλι μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη Τετάρτη, παρά το ότι ο Τζερόμ Πάουελ αντιστάθηκε στις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων σύντομα. Ωστόσο, η έκρηξη στην αγορά εργασίας που αποτυπώθηκε στα στοιχεία του Ιανουαρίου, με ισχυρή ανάκαμψη στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στους μισθούς και μια νέα πτώση του ποσοστού ανεργίας, τελικά ανάγκασε τους επενδυτές να μειώσουν σχεδόν στο μηδέν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων εντός του Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσαμε να δούμε διακύμανση, όταν ανακοινωθούν την Παρασκευή οι προγραμματισμένες αναθεωρήσεις στα προηγούμενα στοιχεία από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη

Πιο κοντά έρχεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Πιο κοντά έρχεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Γιατροί του ΕΣΥ: Πόσο αυξάνονται οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ