(upd 14:50)

Έντονα πτωτικά συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη με όλους τους κύριους δείκτες να διαπραγματεύονται χαμηλότερα την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 2,11% στις 404,71 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,85% στις 12.633,27 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 2,86% στις 5.859,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 1,31% έπεσε στις 7.185,51 μονάδες.

Οι αρνητικές κινήσεις για την Ευρώπη έρχονται, καθώς το κλίμα της αγοράς παραμένει βαρύ – δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις αυξανόμενες τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν φόβοι για παγκόσμια επιβράδυνση.

Την Τετάρτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση καθώς το κλίμα παρέμεινε καθοδικό, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή ύφεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, οι κινεζικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούνιο, αλλά οι περισσότεροι άλλοι δείκτες υποχώρησαν.

Όσον αφορά στο τελευταίο τρίμηνο, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο τους από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τα lockdown λόγω της Covid οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε περισσότερο από 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, στο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2008.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμετάσχουν στη συμμαχία αφού η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της για τα νέα μέλη και ο οργανισμός επανέλαβε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και περιέγραψε τα σχέδιά του για ανανέωση της στρατηγικής αποτροπής και άμυνας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 0,5%, στα 109 δολάρια ενώ το μπρεν υποχωρεί 0,8%, στα $115.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος»